(VIDEO) ULTRA DESNIČAR POSTAO ISLAMISTA: Nemački političar i kao musliman ostaje u antiislamskoj partiji
Foto: AP

radiće na pomirenju

(VIDEO) ULTRA DESNIČAR POSTAO ISLAMISTA: Nemački političar i kao musliman ostaje u antiislamskoj partiji

Planeta -

Funkcioner antiislamske i antiimigracione Alternative za Nemačku (AfD) Artur Vagner, koji je prešao u islam, kaže da ne želi da napusti tu partiju, iako je nedavno objavljeno da je podneo ostavku na tu funkciju.

Imigrant iz Rusije, koji je godinama bio aktivan u AfD-u, iznenadio je nedavno svoje kolege iz partije kada je objavio da je prešao u islam, podseća AP.

Zvaničan stav stranke je da za tu religiju nema mesta u Nemačkoj, ali Vagner misli da može da gradi mostove između konzervativaca i muslimana.

Obraćajući se sinoć novinarima u Potsdamu, u blizini Berlina, Vagner je rekao da ne želi da ode iz stranke. On je rekao da sebe smatra "malim detetom u velikom svetu islama", a njegovo novo ime je Ahmad.

Portparol stranke Danijel Frize nedavno je rekao da je Vagner podneo ostavku na funkciji u partiji, pošto je prešao u islam. Vagner je inače rođen u SSSR i bio je član komunističke partije i kao takav se borio protiv crkve. Ipak, 1989. je kršten u Drezdenu i postao protestant.

On je nemačkim medijima rekao da je Vagner napustio regionalni odbor u Brandenburgu "iz ličnih razloga“.

List "Tagešpigel“ objavio je nedavno da je Vagner, koji se priključio AfD-u odmah po njenom osnivanju 2013. godine, bio aktivan u jednoj grupi koja pomaže izbeglicama.

Ovaj slučaj izazvao je veliku pažnju pošto se upravo AfD zalaže za antiislamsku politiku, navodi "Špigl“.

U programu stranke, kako se dodaje, čak piše i da "islam ne pripada Nemačkoj“ i da u njegovom "širenju i prisustvu sve većeg broja muslimana AfD vidi opasnost za nemačku državu, nemačko društvo i nemačke vrednosti“.

Kurir.rs/Tagesšpigl

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track