Najnovije vesti

NEMAČKI SUD UKINUO MOLITVU SA MINARETA: Hrišćanima smeta buka, ali ne samo to
Foto: Profimedia

presedan

NEMAČKI SUD UKINUO MOLITVU SA MINARETA: Hrišćanima smeta buka, ali ne samo to

Planeta

Bračni par iz Nemačke pokrajine Rajna-Severna Vestfalija podneo je tužbu protiv džamije sa obrazloženjem da muslimanska molitva ometa stanovništvo!

Još 2013. godine gradski čelnici  odobrili su korišćenje zvučnika tokom molitve. Dve godine kasnije Hans-Joakim Lehman podneo je tužbu i isposlovao zabranu korišćenja zvučnika tokom molitve.

 

Danas je Upravni sud u Gelzenkirhenu dao za pravo Lehmanu i njegovoj supruzi. Podnosilac tužbe je 69-godišnji član protestantske zajednice, koji živi sa suprugom na nekih 900 metara od džamije.

 

U izjavi za medije nakon suđenja izjavio je kako je tužbu podneo ne samo zbog "buke" nego i sadržaja molitve.

 

"Uznemirava nas razglas sa minareta preko zvučnika, ali još više sadržaj molitve. A ta molitva postavlja Alaha iznad našeg hrišćanskog Boga. To ne mogu prihvatiti kao hrišćanin koji je odrastao ovde, u hrišćanskom okruženju", izjavio je Lehman.

Predstavnik grada je u tužbi Lehmana prepoznao društveno kritične i političke motive i pozvao na izvlačenje pravih zaključaka iz kontroverznog procesa.

 

Tužilacj Lehman je pristao na predlog sudije da sa predstavnicima grada i muslimanske zajednice sedne za isti sto i pokuša da nađe rešenje.

 

Ali, gradske vlasti insistirale su na bezuslovnoj dozvoli za mujezina preko zvučnika što nije podržao sud. U obrazloženju sudije kaže se da treba istražiti da li ljudi u okoloni džamije prihvataju molitvu mujezina preko zvučnika pa tek onda doneti dozvolu.

 

Kurir.rs/Radio Sarajevo

Foto: Profimedia

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...