(VIDEO) PRIČA O OVOJ BAKICI IZ IRANA OBIŠLA SVET: Žena koja jedva hoda skinula hidžab i postala novi simbol protesta!
Foto: Printscreen/ Twitter, Foto: Printscreen/ Twitter

POBUNA ŽENA

(VIDEO) PRIČA O OVOJ BAKICI IZ IRANA OBIŠLA SVET: Žena koja jedva hoda skinula hidžab i postala novi simbol protesta!

Planeta -

Žene u Iranu protestovale su protiv nošenja hidžaba, a policija u Teheranu uhapsila je 29 osoba zbog ucešća u protestima.

Žene širom Irana u znak protesta zbog strogih pravila o načinu oblačenja skidaju hidžabe, a snimci i fotografije obišli su svet putem društvenih mreža.

Na jednom od snimaka je starica, koja očito teško hoda, penje se na zaleđenu fontanu, skida svoj hidžab i prkosno maše njime kao zastavom, po uzoru na brojne mlade Iranke koje su to već učinile.

Iranska policija tvrdi da su na ponašanje tih žena uticali stranci, govoreći da su uhapšene "obmanute".

Masih Alinedžad, jedna od aktivistkinja, rekla je da ih niko iz inostranstva nije podstakao na to.

U Iranu su, inače, prošlog meseca izbili protesti zbog rastućih troškova života i stagnirajuće ekonomije, međutim to je nateralo i žene da se bore za jednaka prava.

A prva od njih čija je fotografija obišla svet bila je Vida Mohamed. Armin Navabi, iranski aktivista s prebivalištem u Kanadi objavio je njen snimak, kao i snimku već somenute neimenovane starice.

31-godišnja Movahed, inače majka 19-mjesečnog deteta, je zbog svog poteza uhapšena i zatvorena na gotovo mjesec dana na nepoznatoj lokaciji, što je izazvalo zabrinutost i osude organizacija za ljudska prava. Prema poslednjim podacima, Vida je nedavno ipak puštena na slobodu.

Žene u Iranu hidžab moraju da nose još od 1979. godine.

Kurir.rs/ Tanjug/ CNN

Foto: Printscreen/ Twitter

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track