ERDOGAN ODBACIO MAKRONOVU IDEJU: Kakvo crno partnerstvo sa EU, hoćemo samo punopravno članstvo!
Foto: Fonet/AP

NEMA KOMPROMISA

ERDOGAN ODBACIO MAKRONOVU IDEJU: Kakvo crno partnerstvo sa EU, hoćemo samo punopravno članstvo!

Planeta -

RIM - Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, koji sutra stiže u zvaničnu posetu Italiji, odbacio je sve opcije osim članstva Turske u Evropskoj uniji (EU), aludirajući na francuski predlog "partnertstva" dve strane.

EU treba da "održi obećanja prema Turskoj", rekao je Erdogan u intervjuu Stampi.

"EU blokira pristup pregovorima i ukazuje da smo mi odgovorni za odsustvo napretka. To je nepravedno, kao i to što neke zemlje EU predlažu nešto drugo a ne članstvo", rekao je Erdogan.

Francuski predsednik Emanuel Makron predložio je početkom januara partnerstvo Turske i EU ukoliko ne uspeju pregovori o članstvu.

"Želimo puno članstvo u EU. Druge opcije nas neće zadovoljiti", dodao je Erdogan navodeći ključnu uloge Turske u pitanju rešavanja migrantske krize.

"Mi smo važni u zaustavljanju migranata koji se kreću prema Evropi. Važni smo i zbog garantovanja stabilnosti i bezbednosti u Evropi", rekao je on.

Turska je poslednjih nedelja na meti kritika pošto je njena vojska 20. januara krenula u ofanzivu na severu Sirije protiv kurdskih boraca koje smatra teroristima i povezanim sa zabranjenom Radničkog partijom Kurdistana (PKK) koju je označila kao terorističku organizaciju. Erdogan je ponovio da Turska nema ništa protiv sirijskih Kurda već se bori samo "protiv terorista".

Turski predsednik stiže večeras u Italiju a sutra će se sastati sa tamošnjim zvaničnicima i privrednicima, kao i s poglavarom Rimokatoličke crkve, papom Franjom.

Kurir.rs/Beta

Foto:

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) EKSKLUZIVNO! Ministar Stefanović kreće u obračun sa dilerima iz školskih dvorišta!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track