NE OSEĆAJU SE BEZBEDNO: Nemci kupuju oružje zbog imigranata!
Foto: Reuters

ZA SVAKI SLUČAJ

NE OSEĆAJU SE BEZBEDNO: Nemci kupuju oružje zbog imigranata!

Planeta -

Prema statističkim podacima, u januaru ove godine čak 557.560 građana imalo je dozvolu za posedovanje nesmrtonosnog oružja, dok ih je u januaru 2016. godine bilo „samo“ 300.949

BERLIN - Prodaja oružja u Nemačkoj cveta zahvaljujući strahu od terorizma i migranata, zbog čega se građani ne osećaju bezbedno.

U januaru ove godine čak 557.560 građana je imalo dozvolu za posedovanje nesmrtonosnog oružja, dok ih je u januaru 2016. godine bilo „samo“ 300.949.

Zaštita pre svega

Porast u prodaji oružja od čak 85 odsto dovoljno govori kolika je potražnja. Pojedini dileri ne mogu da nabave dovoljno gasnih pištolja i plašljivaca. Eksperti za bezbednost navode da su rast broja imigranata i teroristički napadi u Evropi glavni krivci za rast prodaje oružja.

Ingo Majnhard iz Asocijacije oružara i prodavaca oružja kaže da se naoružavaju podjednako i muškarci i žene:

- Posle varvarskih napada u Parizu u novembru 2015, mladi i stari, muškarci i žene podjednako kupuju oružje u želji da se naoružaju i zaštite u slučaju potrebe.

Karolin Matije (24), studentkinja kompjuterskih nauka iz Berlina, jedna je od onih koja je kupila vazdušni pištolj.

- Kupila sam „valter P99“ jer su me pri povratku kući s fakulteta pratila šestorica mladića. Oni su vikali na mene na nekom stranom jeziku. Uplašila sam se kao nikad ranije. Sada imam plan i znam kako bih reagovala da me napadnu - rekla je ona.

Napad na studentkinju

Karolin Matije je platila oko 50 evra dozvolu za vazdušni pištolj. Dozvola se vrlo lako dobija. Potrebno je samo da ste stariji od 18 godina i da nemate kriminalni dosije. Nemačka zauzima 14. mesto na listi zemalja sa najvećim brojem oružja u svetu.

Upozorenje ministra

LAŽAN OSEĆAJ SIGURNOSTI

Holger Štahlneht, ministar unutrašnjih poslova države Saksonija-Anhalt, kaže da posedovanje nesmrtonosnog oružja daje lažni osećaj sigurnosti.

- Očigledno je da većina misli da kupovinom nesmrtonosnog oružja kupuje i sigurnost. Ali taj osećaj je lažan i može da zavara vlasnika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track