(VIDEO) NOVI NAPAD HEMIJSKIM ORUŽJEM U SIRIJI: Devetoro primljeno u bolnicu, sumnja se na hlor
Foto: tviter/white helmets

stravično

(VIDEO) NOVI NAPAD HEMIJSKIM ORUŽJEM U SIRIJI: Devetoro primljeno u bolnicu, sumnja se na hlor

Planeta -

Devet osoba primljeno u sirijsku bolnicu sa respiratornim poteškoćama nakon eksplozije bombe, kako se pretpostavlja, punjene hlorom.

Iz sirijske kancelarije Civilne odbrane je saopšteno da je među povređenima i jedan njihov radnik. Napad bombom se dogodio u gradu Sarakebu koji se nalazi u provinciji Idlib.

Sirjska opozicija tvrdi da je bombu bacio helikopter vladinih snaga. Doktor koji radi u Uniji medicinske pomoći i organizaciji "Rilif", koje pomažu bolnicama u Siriji, kazao za BBC da je bombu bacio helikopter koji je uzleteo u blizini baze sirijske vlade. BBC navodi i reči tog doktora da su povređeni smrdeli na hlor, da su imali problema sa disanjem i peckanjem u očima.

Sirijska civilna odbrana je postavila na društvene mreže i snimke kako se povređeni, koji se bore za vazduh, prskaju vodom. Podsetimo, Sirija je od početka rata u toj zemlji pod optužbama da koristi zabranjeno hemijsko oružje, što tamošnja vlast uporno negira.

Iako se 2013. Sirija obavezala da uništi sve zalihe hemijskog oružja, u Vašingtonu smatraju da vlast Bašara Al Asada to nije učinila i da se to oružje kontinuirano koristi. Misija Organizacija za zabranu hemijskog oružja u Siriji potvrdila je u maju 2017. da je početkom aprila u zemlji primenjen zabranjeni gas sarin.

Kurir.rs/BBC

Foto: Tviter

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track