(VIDEO) BELA MAFIJA NE OPRAŠTA: Likvidiran najveći svetski ekspert za krijumčarenje slonovače
Foto: Tvitter/NTVatOne

tužno

(VIDEO) BELA MAFIJA NE OPRAŠTA: Likvidiran najveći svetski ekspert za krijumčarenje slonovače

Planeta -

Jedan od vodećih svetskih istražitelja ilegalne trgovine slonovačom i rogovima nosoroga je ubijen u Keniji.

Esmond Bredli Martin (75) je pronađen u utorak u glavnom gradu Kenije Najrobiju sa ranom na vratu kod kuće. Specijalni izaslanik UN za zaštitu nosoroga poznat je po svom radu na istraživanju crnog tržišta slonovače. Bredli Martin je bio američki građanin a nedavno se vratio sa istraživačkog putovanja u Mjanmar. On je pre ubistva spremao novi izveštaj o trgovini slonovačom. Njegova žena ga je našla u njihovoj kući u Langati. Policija istražuje okolnosti, ali sumnja da je to bila organizovana pljačka. Bredli Martin je proveo decenije rizikujući svoj život da bi tajno fotografisao i dokumentovao ilegalnu prodaju slonovače i rogova nosoroga, putovao je u Kinu, Vijetnam i Laos gd se predstavljao kao kupac.

Prvo je otišao u Keniju iz SAD 1970-tih kada je došlo do porasta broja slonova koji su ubijeni zbog slonovače. Njegov rad je pomogao da se izvrši pritisak na Kinu da zabrani trgovinu rogovima nosoroga 1990, i prodaju na domaćem tržištu proizvoda od slonovače, koje su stupile na snagu ove godine.

U velikom izveštaju prošle godine iz Laosa, on i njegova kolega su utvrdili da zemlja ima najbrže rastuću trgovinu slonovačom u svetu. Rizikovali su svoju beznbednost boravkom u kineskom kazinu punom gangstera i trgovaca kkao bi saznali stanje na tržištu.

Kurir.rs/BBC

Foto: Tviter

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track