Najnovije vesti

OTKRIVENI TAJNI DNEVNICI JASERA ARAFATA: Sklopio pakt sa Italijom, lagao da pomogne Berluskoniju! Evo kako je Beograd postao deo priče
Foto: Profimedia

Skriveni zapisi bivšeg lidera

OTKRIVENI TAJNI DNEVNICI JASERA ARAFATA: Sklopio pakt sa Italijom, lagao da pomogne Berluskoniju! Evo kako je Beograd postao deo priče

Planeta

Pokojni palestinski lider Jaser Arafat sklopio je tajni sporazum s Italijom o nenapadanju, otkrili su izvodi iz njegovih dnevnika koje je pisao dve decenije.

Italijanski mediji su objavili izvode iz dnevnika u kojima piše da je Arafat lagao kako bi pomogao bivšem premijeru Italije Silviju Berluskoniju da izbegne optužbe za prevaru, kao i o njegovom prijateljstvu s bivšim kubanskim liderom Fidelom Kastrom i o protivljenju iračkom predsedniku Sadamu Huseinu za vreme Zalivskog rata 1991. godine.

 

Devetnaest tomova dnevnika koje je napisao lider Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) donedavno je čuvano u Luksemburgu, a potom prodato jednoj francuskoj fondaciji, pa se sada mogu proučavati.

 

Njima se potvrđuje postojanje akta o nenapadanju između Rima i PLO o kojem se dugo spekulisalo, a koji je doveo do toga da Italija dopusti otmičarima italijanskog kruzera "Akile Lauro" da 1985. godine pobegnu preko Italije u Beograd.

Posle te otmice, u kojoj je ubijen američki Jevrejin u invalidskim kolicima, izbio je spor između Italije i SAD tokom pokušaja da se sudi otmičarima.

 

U dnevnicima se navodi da je tadašnji šef italijanske diplomatije Đulio Andreoti dozvolio da organizator otmice Muhamed Zaidan, poznat po nadimku Abu Abas, izbegne izručenje u SAD i pobegne iz Rima u Jugoslaviju.

 

Tome je prethodio sporazum Palestinaca i italijanskih vlasti sklopljen deceniju ranije, prema kojem su Palestinci pristali da ne izvode napade u Italiji i da se palestinski napadači iz PLO i Narodnog fronta za oslobođanje Palestine slobodno kreću po toj zemlji.

 

"Italija je palestinska obala Mediterana", napisao je Arafat u dnevniku. Sporazum je sklopio nekadašnji italijanski premijer Aldo Moro, a obelodanio ga je bivši predsednik Italije Frančesko Kosiga.

 

Međutim, prema nekim drugim izveštajima, sporazum je postignut 1973. godine, kada je premijer bio Andreoti koji je navodno bio tajna ključna ličnost u pregovorima sa PLO. Na osnovu sličnog sporazuma, i Švajcarska je bila zaštićena od palestinskih napada 70-tih i 80-tih godina prošlog veka.

 

Dnevnici pisani od 1985. godine gotovo sve do Arafatove smrti 2004. godine otkrivaju i da je Arafat lagao italijanske tužioce da je primio 10 milijardi lira pomoći, koje su zapravo otišle italijanskoj partiji. Ne navodi se međutim koliko je mita Arafat dobio zauzvrat, ali piše da dnevnici sadrže detalje o transferu novca.

 

U dnevnicima takođe piše da Arafat zapravo nikada nije naredio terorističke napade, već da je jedino govorio drugima da oni odluče kada bi mu predstavili plan. Pošto je napad izveden, on bi rekao: "dobro, dobro".

 

Arafat piše i o tajnim pregovorima s Izraelom koji su doveli do potpisivanja privremenog mirovnog sporazuma u Beloj kući 1993. godine. Za taj sporazum su Arafat, tadašnji izraelski premijer Jicak Rabin i šef diplomatije Šimon Peres dobili Nobelovu nagradu za mir naredne godine. Arafat je za Peresa napisao da je "izvanredna osoba, ornament", ali izraelski mediji nisu sigurni da se radi o pohvali.

Izveštaj o dnevnicima objavljen je pošto je izraelski novinar Ronen Bergman nedavno u svojoj knjizi opisao napore Izraela da ubije Arafata, uključujući plan da se obori avion za koji se mislilo da je u njemu palestinski lider.

 

U dnevnicima piše i o Arafatovim pokušajima da se suprostavi iračkom lideru Sadamu Huseinu, ali se ne navodi koje akcije je palestinski lider navodno pokašao da spreči.

 

Arafat je otkrio da piše dnevnike 1989. godine, u jednom novinskom intervjuu.

 

"Oni govore o mojim tajnim pregovorima, sve je zapisano kako bi buduće generacije razumele šta se u stvari desilo. Moja je dužnost da se to uradi pošto sam ja kadar istorije", rekao je tada Arafat.

 

Kurir.rs/Beta

Foto: Profimedia

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! MIRA MARKOVIĆ TVRDI DA ZNA KO JE I ZBOG ČEGA UBIO MILOŠEVIĆA! „Nisu mogli da ga osude, pa su ga ubili!“, tvrdi Markovićeva!

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...