RUSIJA O RAZMEŠTANJU ISKANDERA U KALINJINGRADU: Na svojoj teritoriji postavljaćemo rakete gde želimo
Foto: EPA

ODGOVOR IZ MOSKVE

RUSIJA O RAZMEŠTANJU ISKANDERA U KALINJINGRADU: Na svojoj teritoriji postavljaćemo rakete gde želimo

Planeta -

MOSKVA - Rusija je danas saopštila da ima pravo da oružje postavi i rasporedi gde god odabere na svojoj teriroriji, čime je odgovorila na kritike zbog postavljanja raketa Iskander u svojoj enklavi Kalinjingradu.

"Raspoređivanje jednog oružja ili drugog, raspoređivanje vojnih jedinica i tako dalje na ruskoj teritoriji, isključivo je suvereno pitanje Ruske Federacije. Rusija nije nikad pretila nikome i ne preti nikome. Prirodno, Rusija ima ovo suvereno pravo. Teško da ono treba da bude bilo kome razlog za brigu", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov upitan da prokomentariše pisanja medija o raspoređivanju Iskandera.

1 / 5 Foto: AP

Zapadni mediji i neki zvaničnici baltičkih zemalja digli su paniku da bi ruske rakete iz Kalinjingrada, na Baltiku, mogle da pogode veliki deo teritorije Poljske, Litvanije, Letonije i Estonije. Predsednica Litvanije Dalija Gribauskajte izjavila da ove ruske rakete mogu da ponesu nuklearne bojeve glave i ocenila da to predstavlja pretnju za Evropu. Ona je to nazvala ne samo pretnjom za Litvaniju, već i za "polovinu evropskih država".

Predsednik Odbora Ruske državne dume za odbranu general-pukovnik Vladimir Šamanov, potvrdio je za ruske novinske agencije da se te rakete raspoređuju u Kalinjingradu. On je dodao da taj potez predstavlja odgovor na jačanje oružanih snaga NATO u blizini ruske granice.

Rakete Iskander visoke preciznosti imaju domet do 500 kilometara. One su ranije bile privremeno raspoređivane u Kalinjingradu radi vojnih manevara.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: PREDSEDNIK EVROPSKE KOMISIJE JASAN! Evo kada će Srbija i Crna Gora ući u EU!?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track