(VIDEO) SKANDALOZNA STUDIJA IZ VAŠINGTONA: Američki džihadisti u ID tretirani kao škart, koristili ih kao kuvare i čistače
Foto: Profimedia

obmanuli ih

(VIDEO) SKANDALOZNA STUDIJA IZ VAŠINGTONA: Američki džihadisti u ID tretirani kao škart, koristili ih kao kuvare i čistače

Planeta -

Američki regruti Islamsku države (ID) su se generalno pokazali inferiornim u odnosu na njihove evropskim i lokalne partnere i često su im dodeljeni dosadni fizički poslove kao što su kuvanje ili čišćenje.

AP je objavio da su američki ekstremisti smatrali život u kalifatu mučnim, smatrajući da su uslovi života teški uslovi a i ponašanje njihovih saboraca nije ispunilo njihova očekivanja. Prema studiji programa za istraživanje ekstremizma Univerziteta Džordž Vašington, američki džihadisti su teško sticali prijatelje lada bi pristigli u Irak i Siriju i nisu imali dovoljnodobre veze da dođu na prvu liniju fronta.

"Za mnoge povratnike, život i džihadistička teritorija nisu ispunili očekivanja", objasnila je studija "Putnici". "Uslovi života su bili mnogo oštriji nego što su videli u on-lajn časopisima i video zapisima, a obećanje za druženja nisu ispunjena", objasnila je studija.

"Umesto toga, boravak su obeležili su kulturni sukobi i međusobne sumnje među regrutima i rukovodstvom. Mnogi Amerikanci su imali malo iskustva u borbi i imali su zaduženja kao što su čišćenje posuđa, kuvanje i negu za bolesne i povređene ", dodao je izvor. Istraživači na Univerzitetu Džordž Vašington ispitati šta se dogodilo sa 64 od oko 300 Amerikanaca za koje se veruje da su se pridružili ID ili drugim islamističkim ekstremnim grupama poput filijale Al Kaide Džahbat Al-Nusra. Broj regruta iz SAD su mali i upoređivanje sa brojem evropskih džihadista koji su putovali na Bliski Istok. Veruje se da je pet do šest hiljada otišlo u Irak i Siriju sa kontinenta - 900 iz Francuske i 750 iz Britanije.

Studija tvrdi da je relativno mali broj ID regruta iz Sjedinjenih Američkih Država je delimično uzrokovano kapacitetima za sprovođenje zakona za rane intervencije da se zaustave oni koji žele da putuju, i nedostatak muslimanskih ekstremističkih mreža u Americi. Samo u Minesoti sa relativno velikom muslimanskom zajednicom bilo je nešto što čak i podseća na mrežu. Iz jedne ćelije u gradu njih 15 su se pridružili ID. Na drugim mestima, oni koji su to učinili imaju samo prijatelja ili rođaka koji pomaže ID ili su dobili uputstva od ID regrutera na mreži. Studija je pokazala da ukoliko su ostali živi dovoljno dugo u kalifatu, ID vođstvo je bilo vrlo brzo razočarano i zatražio od njih da se da vrate u SAD - gde bi se oni suočili sa skoro sigurnom kaznom zatvora.

Kurir.rs/Newsweek.com

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja