ZAIGRALI SE CRKVENIM NOVCEM: Nemačka biskupija u problemu, zaposleni proneverili 60 miliona evra
Foto: Profimedia

šokantno

ZAIGRALI SE CRKVENIM NOVCEM: Nemačka biskupija u problemu, zaposleni proneverili 60 miliona evra

Planeta -

Katoličku crkvu u Nemačkoj potresa slučaj pronevere crkvenog novca u visini od 60 miliona dolara, javlja u ponedeljak zajednički istraživački tim javnih servisa NDR i WDR i dnevnika Zidojče cajtung (ZS).

"Sada već bivši radnik biskupije Ajhšat i njegov saradnik uložili su gotovo 60 miliona dolara u riskantne poslova sa nekretninama u SAD“, javlja javni servis na svojim stranicama.

Prema istim informacijama državno tužilaštvo u Mnhenu polazi od toga da finansijska šteta za biskupiju iznosi "najmanje 56 miliona dolara. Obojica osumnjičenih, koji su optuženi za proneveru i primanje i davanje mita, od prošle nedelje su u istražnom zatvoru.

Osumnjičeni, kako kaže portparolka državnog tužilaštva, nisu samo riskantnim ulaganjima oštetili biskupiju, nego su uz "visok stepen kriminalne energije“ otuđili velike svote novca. Jedna od kompanija za projekte u sektoru nekretnina navodno je delomično pripadala bivšem radniku biskupije koji se zasada ne želi da izjasni o slučaju. Finansijski gubitak teško pogađa biskupiju s obzirom na to da proneverena svota čini 15 odsto finansijskih rezervi biskupije.

U međuvremenu je sa dužnosti povučen i radnik biskupije koji je bio nadležan za nadzor finansija. Skandal je otkriven u jeku "ofenzive transparentnosti“ kojom Katolička crkva u Nemačkoj nastoji svoje nadbiskupije natera da rade transparentnije nakon učestalih finansijskih skandala u koje je crkva bila umešana proteklih godina.

Kurir.rs/Večernji.hr

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track