NAPETO NA BLISKOM ISTOKU Netanjahu: Izrael teži miru, ali je spreman za svaki scenario!
Foto: Printscreen Tweet

varnice na sve strane

NAPETO NA BLISKOM ISTOKU Netanjahu: Izrael teži miru, ali je spreman za svaki scenario!

Planeta -

Premijer Benjamin Netanjahu je danas izjavio da Izrael "teži miru, ali je spreman za svaki scenario" i da "ne preporučuje nikome da ga testira".

On je to rekao na granici sa Sirijom, na Golanskoj visoravni, gde je bio sa članovima užeg sastava Vlade, zaduženog za bezbednost, aludirajući na porast napetosti u tom području, preneli su izraelski mediji. Danas su tri zvaničnika Libana optužila Izrael da ugrožava stabilnost u pograničnom regionu između te dve zemlje.

Predsednik Libana Mišel Aun, premijer Saad al-Hariri i predsednik Parlamenta Nabih Beri su se složili da zajedno spreče Izrael da izgradi granični zid na libanskoj teritoriji i ugrozi nalazišta nafte i gasa u spornim vodama Sredozemnog mora.

Oni su se sastali da razmotre nedavne "izraelske pretnje" po bezbednost koje smatraju direktnim, navedeno je saopštenju predsednika. Ministar odbrane Izraela Avigdor Liberman je prošle nedelje komentarisao mogućnost izbijanja sukoba s Libanom, rekavši da će izraelski vojnici možda morati da deluju duboko u libanskoj teritoriji i manevrišu na kopnu ako izbije rat.

"Niko ne traži avanture, ali ako nemamo izbora, cilj je da završimo (borbe) što je pre moguće", rekao je Liberman, ocenivši da sukobi na Bliskom istoku pokazuju da se ne mogu okončati bez kopnene vojske. Takođe je upozorio da ako stanovnici Tel Aviva budu morali da sede u skloništima u narednom ratu, "ceo Bejrut" će takodje biti u skloništima.

Kurir.rs/Beta

Foto printscreen YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track