OVAKO ĆE IZGLEDATI NOVA VLADA NEMAČKE: Merkelova kancelar, Šulc šef diplomatije, a evo čija su najvažnija ministarstva
Foto: AP/Bernd von Jutrczenka

DETalji sporazuma

OVAKO ĆE IZGLEDATI NOVA VLADA NEMAČKE: Merkelova kancelar, Šulc šef diplomatije, a evo čija su najvažnija ministarstva

Planeta -

Martin Šulc podneće ostavku na mesto lidera Socijaldemokratske partije (SPD) da bi postao ministar spoljnih poslova u budućoj nemačkoj vladi na čelu sa kancelarkom Angelom Merkel, javili su danas nemački mediji.

Na mesto predsednika SPD trebalo bi da dođe šefica poslanika SPD u nemačkom parlamentu Andrea Nahles. Portparol SPD nije ni potvrdio ni demantovao te tvrdnje.

Posle četiri meseca političkog zastoja u Nemačkoj, danas je konačno postignut dogovor o koalicionom ugovoru između Merkelove Hrišćanske demokratske unije (CDU) i Šulcove Socijaldemokratske partije (SPD).

Stranke CDU, CSU i SPD su postigle dogovor o tome kako će izgledati koalicioni ugovor, čime je otvoren put ka formiranju treće uzastopne, a četvrte u istoriji Nemačke tzv. velike koalicije.

Kako pišu nemački mediji, Šulcova partija će dobiti ministarstva inostranih poslova, finansija i rada, dok će Hrišćansko-demokratskoj uniji iz bloka Angele Merkel pripasti ministarstva ekonomije i odbrane. Horst Zehofer, lider Hrišćansko-socijalne unije (CSU), koalicionog partnera CDU, biće ministar policije.

Koalicioni ugovor sada moraju da odobre članovi SPD, njih oko 450.000, na unutarstranačkom referendumu, koji će, najverovatnije biti održan za tri nedelje.

Konzervativci i Socijaldemokrate takođe su se usaglasili u želji da Evropski stabilizacioni mehanizam (ESM), spasilački fond evrozone, u potpunosti preraste u Evropski monetarni fond.

Dve strane su navele i da podržavaju izdvajanje budžetskih sredstava za zaštitu evrozone od krize i da su za strukturne reforme za koje se bori francuski predsednik Emanuel Makron.

"Želimo budžet (Evropske unije) u kom će buduća potrošnja biti usmerena ka ostvarivanju veće dobrobiti za Evropu. Reforma EU može da se sprovede samo ako Nemačka i Francuska budu radile zajedno punom snagom", piše u dokumentu koalicionih partnera u novoj nemačkoj vladi.

Izbori u Nemačkoj održani su 24. septembra prošle godine i na njima je CDU osvojila 32,9 odsto glasova, što nije bilo dovoljno da samostalno formira vladu, pa se krenulo u koalicione dogovore.

Kurir.rs/Bild/Tanjug

Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! IZGORELA TRUDNICA U SMEDEREVU! Pored nje, poginuli i njeni svekar i svekrva!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja