(FOTO, VIDEO) DAN POSLE ISTORIJSKOG LANSIRANJA TESLE U SVEMIR: Mask još u neverici, Tramp oduševljen, a evo kako je reagovala NASA
Foto: Youtube/Printscreen

veliki podvig

(FOTO, VIDEO) DAN POSLE ISTORIJSKOG LANSIRANJA TESLE U SVEMIR: Mask još u neverici, Tramp oduševljen, a evo kako je reagovala NASA

Planeta -

Dan posle velikog uspeha "Spejs iksa" i uspešnog lansiranja "falkon hevija", najsnažnije rakete današnjice, presabiraju se utisci.

foto: Fonet/AP

Osnivač kompanije "Spejs iks", Ilon Mask, još uvek skoro da ne može da poveruje da je lansiranje prošlo uspešno.

"I dalje pokušavam da shvatim šta se sve desilo. Sve mi je delovalo neverovatno. Sve vreme pred lansiranje imao sam sliku eksplozije u glavi, ali se to, srećom, nije desilo", rekao je Mask na konferenciji posle lansiranja.

Brojne pohvale i čestitke počele su da pristižu posle uspešnog lansiranja, među kojima je bila i ona predsednika SAD, Donalda Trampa, koji je čitav događaj nazvao "vrhuncem američkog progresa".

"Čestitam Ilonu Masku i 'Spejs iksu' na uspešnom lansiranju 'falkon hevija'. Ovo dostignuće, zajedno sa komercijalnim i međunarodnim partnerima agencije NASA, nastavlja da predstavlja američku genijalnost u najboljem svetlu", istakao je američki predsednik.

S obzirom na to da je ovo veliki podvig najveće privatne svemirske kompanije, mnogi su se pitali kako će NASA reagovati na njihov istorijski uspeh.

foto: AP/Terry Renna

Očekivano, čestitali su kompaniji Ilona Maska na uspešnom lansiranju raketa, ali su istakli i svoje uspehe.

"Svi koji smo u poslu znamo koliko je truda potrebno za prvi let svake nove rakete i priznajemo neverovatno dostignuće kojem smo danas svedočili. Veoma sam ponosan na težak rad NASA tima, posebno u Kenedi centru, u domenu transformacije luka za lansiranje u nešto multifunkcionalno. Istorijski podvig Falkona je testament napornog rada prevazilaženja nacionalne infrastrukture za lansiranje u korist komercijalne industrije", rekao je administrator NASA-e Robert Lajtfut ističući da je zapravo NASA obezbedila temelje za današnje uspehe Ilona Maska.

Posle više od 40 svemirskih misija svoje rakete "Falkon 9", privatna američka kompanija "Spejs iks" je juče ostvarila novu prekretnicu lansiranjem "Falkon hevija", najsnažnije rakete na svetu, za koju Ilon Mask kaže da bi mogla da ide do Marsa, pa čak i Plutona.

Serija raketa Falkon inače je nazvana prema Milenijum Falkonu iz kultne filmske sage "Ratovi zvezda".

Falkon hevi je sastavljen od nekoliko manjih raketa s ukupno 27 motora - jedne glavne i tri rakete koje služe kao potisnici za izlazak iz atmosfere, a koje su se odvojile posle lansiranja od glavne.

Kurir.rs/BBC

Foto: Fonet, AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja