(FOTO, VIDEO) POMERENE SU GRANICE! NAJZAD SMO VIDELI AUTOMOBIL U SVEMIRU: Evo zašto posle ovog lansiranja više ništa neće biti isto
Foto: Youtube/Printscreen

REVOLUCIONARNO

(FOTO, VIDEO) POMERENE SU GRANICE! NAJZAD SMO VIDELI AUTOMOBIL U SVEMIRU: Evo zašto posle ovog lansiranja više ništa neće biti isto

Planeta -

Čuvena fotografija Nila Armstronga kako stoji na površini Meseca dugo je bila prva asocijacija na svemirske misije i istraživanja kosmosa.

Međutim, zahvaljujući vizionaru Ilonu Masku i njegovoj kompaniji "Spejs iks" nova slika će nam se urezati u pamćenje.

Ukoliko ste videli čoveka, u belom odelu za astronaute, za volanom automobila koji krstari svemirom, znajte da je to istina.

foto: Youtube/Printscreen

Naravno, radi se o lutki, ali ko zna šta će sve u budućnosti biti moguće.

Podsetimo, posle više od 40 svemirskih misija svoje rakete "Falkon 9", privatna američka kompanija "Spejs iks" je juče ostvarila novu prekretnicu lansiranjem "Falkon hevija", najsnažnije rakete na svetu, za koju Ilon Mask kaže da bi mogla da ide do Marsa, pa čak i Plutona.

foto: EPA

Serija raketa Falkon inače je nazvana prema Milenijum Falkonu iz kultne filmske sage "Ratovi zvezda".

Falkon hevi je sastavljen od nekoliko manjih raketa s ukupno 27 motora - jedne glavne i tri rakete koje služe kao potisnici za izlazak iz atmosfere, a koje su se odvojile posle lansiranja od glavne.

Ono što je najzanimljivije, u orbitu je poslat i Tesla Roadster kabriolet s raketom.

Starman in Red Roadster

A post shared by Elon Musk (@elonmusk) on

“Teret će biti moj Tesla Roadster boje midnajt čeri koji će svirati pesmu "Spejs oditi". Destinacija je orbita Marsa. Biće u svemiru milijardu godina, ako se ne raznese pri poletanju”, napisao je Mask.

U ovom električnom automobilu nalazi se lutka u astronautskom odelu koju je Mask nazvao Starman, po pesmi legendarnog pevača Dejvida Bouvija. A u autu će svirati kultna "Spejs oditi". Na kontrolnoj tabli automobila stoji natpis

"Ne paničite", što je asocijacija na kultni roman "Autostoperski vodič kroz galaksiju". U Tesli se nalazi i trilogija slavnog pisca naučne fantastike Isaka Asimova "Zadužbina".

Ilon Mask
Ilon Maskfoto: fonet/AP

Kada je reč o odelu Starmana, Mask kaže da ne samo da izgleda lepo već i funkcioniše. Odelo je testirano u specijalnim uslovima kako bi moglo da se održi u surovim uslovima u svemiru. Kompanija Spejs iks nije samo poslala u svemir do sada najmoćniju raketu nego i dve rakete koje su već lansirane 2016. godine što govori da se mogu korisiti više puta. One su se posle lansiranja odvojile od glavne letelice i potom u isto vreme sletele na Zemlju na tačno odabrane lokacije. Sve se dogodilo bez greške.

O istraživanjima svemira više ne odlučuje NASA ni američka vlada. Sa Spejs iksom i drugim firmama poput Blu Oridžina, svemirski letovi su sve više zapali u domen privatnog sektora, a o tome šta se šalje u svemir odlučuju njihovi vlasnici i uprava. Sve je to još do pre desetak godina bilo nezamislivo, ali privatne kompanije danas rade taj posao jeftinije, ako neke i bolje od državnih.

Sve to samo dokazuje da je Ilon Mask veliki ljubitelj naučne fantastike. Možda je lansiranjem Tesle u svemir ispunio i svoje hirove, ali je svakako ispisao i novu stranicu istorije.

Kurir.rs/USA Today Foto: Youtube/Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Spektakularna šetnja svemirom! Astronaut NASA ledbi, a Zemlja mu kao na dlanu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track