EKSKLUZIVNO! OTKRIVAMO KOALICIONI SPORAZUM NOVE NEMAČKE VLADE: Još jači napori za učlanjenje država Zapadnog Balkana u EU! Evo šta treba da uradimo za ulazak u Evropu!
Foto: AP/Bernd von Jutrczenka

kurir saznaje

EKSKLUZIVNO! OTKRIVAMO KOALICIONI SPORAZUM NOVE NEMAČKE VLADE: Još jači napori za učlanjenje država Zapadnog Balkana u EU! Evo šta treba da uradimo za ulazak u Evropu!

Planeta -

Zalažemo se za to da reformski napori država Zapadnog Balkana još jače budu podržani nego do sada, navodi se u sporazumu

BEOGRAD - Nova Vlada kancelarke Angela Merkel zastupa stav proširenja Evropske unije prijemom država zapadnog Balkana, ekskluzivno saznaje Kurir! Podsetimo, Merkelova je danas obezbedila četvrti mandat posle burnih dvadesetčetvoročasovnih pregovora.

Koalicioni sporazum partija CDU, CSU, SPD, koje čine novu nemačku vladu, kao jednu od važnih tačaka sadrži plan za zapadni Balkan i uslove koje države treba da ispune kao preduslov ulaska u EU.

Ovo je prvi put u istoriji nemačke da je južnoslovenski Balkan definisan kao prva prioritetna tema i to je prosto neverovatno i predstavlja dramatični zaokret u odnosu na dosadašnjih 150 godina bizamarkovske politike Ministarstva inostranih poslova Nemačke prema Južnim Slovenima.

Zapadni Balkan

Kurir je došao do ekskluzivnih saznanja, odnosno dokumenta koalicionog ugovora.

"Mi stojimo iza pespektive učlanjenja u EU država Zapadnog Balkana. Preduslov za početak pristupnih pregovora tj. za učlanjenje u EU je da države regiona u potpunosti ispune za to predviđene kriterijume. U to posebno spadaju obimne, održive i neopozive reforme u izgradnji pravne države i u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije", navodi se u koalicionom sporazumu partija nove nemačke vlade.

"Zalažemo se za to da reformski napori država Zapadnog Balkana još jače budu podržani nego do sada. Sem toga će Savezna Vlada odlučno podržati saradnju unutar regiona, posebno u okviru okviru „Berlinskog Procesa“, zaključuje se pod tačkom "zapadni Balkan".

Kurir vam otkriva i ostale važne detalje vezane za spoljnu politiku vlade Angele Merkel.

Ukrajina

Angažovano ćemo podržavati Ukrajinu pri ponovnom uspostvaljanju punog teritorijalnog integriteta kao i jačanju stabilnosti i društvenog razvitka.

Očekujemo i zahtevamo konsekventnu implementaciju reformske agende u Ukrajini, posebno suzbijanje korupcije, sa ciljem opsežne modernizacije zemlje. Naše finansijske transakcije ćemo dopuštati samo pod stritknim uslovljavanjima. Nemačka je spremna da se substancijalno uključi u obnovu Donbasa, kad to omogući napredak pri relizaciji Minskog Dogovora.

Turska

Turska je važni partner Nemačke i sused EU, sa kojim imamo mnogostrane veze. Stoga imamo posebne interese ka dobrim odnosima sa Turskom. Stanje demokratije, pravne države i ljudskih prava u Turskoj se već odavno pogoršava. Stoga želimo da ne bude zatvoren više ni jedno poglavlje pristupnih pregovora sa EU niti i jedno da bude više otvoreno. Vizna liberalizacija ili proširenje Carinske unije će biti tek onda mogući kada Turska ispuni za to neophodne uslove."

(Kurir.rs)

Foto: AP/Bernd von Jutrczenka

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! IZGORELA TRUDNICA U SMEDEREVU! Pored nje, poginuli i njeni svekar i svekrva!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track