Kurir otkriva! RUSIJA POSTAJE NAJVEĆI NEMAČKI PARTNER: Nova vlada Angele Merkel radikalno menja kurs! Berlin poziva Moskvu da zajedno garantuju mir u Evropi!
Foto: Profimedia

EKSKLUZIVNO!

Kurir otkriva! RUSIJA POSTAJE NAJVEĆI NEMAČKI PARTNER: Nova vlada Angele Merkel radikalno menja kurs! Berlin poziva Moskvu da zajedno garantuju mir u Evropi!

Planeta -

Posle niza godina relativno loših odnosa uslovljenih embargom EU prema Rusiji, nova Vlada Nemačke dramatično koriguje politiku prema Ruskoj Federaciji, ekskluzivno otkriva Kurir uvidom u dokument koalicionog sporazuma partija nove vlade Angele Merkel.

Iz navedenog spisa na prvi pogled je jasna potpuna promena kursa spoljne politike Nemačke prema Rusiji, koja se dalje u dokumentu naziva "najvećim evropskim partnerom".

"Nemačka ima potencirani interes za dobre odnose sa Rusijom i blisku saradnju u obezbedjenju mira i regulisanju važnih međunarodnih izazova. Rusija je naš najveći evropski partner sa kojim hoćemo da garantujemo mir u Evropi, integritet nacionalnih granica i suverenost svih država na temeljima principa OEBS-a. U privrednoj razmeni postoji veliki potencijal, a na području civilnog društva veliki interes za jakom kooperacijom. Kod sprovođenja Minskih dogovora smo spremni za razgradnju sankcija i oko toga ćemo voditi dijalog sa našim evropskim partnerima - navodi se u koalicionom sporazumu partija CDU, CSU, SPD.

foto: Profimedia

Čvrsto stojimo na viziji zajedničkog privrednog prostora od Lisabona do Vladivostoka. Obe strane i sva Evropa mogu da profitiraju na tome - zaključuje se.

Doduše, u odnosu sa Rusijom vrlo je bitan stav Nemačke prema Ukrajini, odnosno nezavisnosti Krima, a iz dokumenata se može primetiti da se politički kurs Nemačke bitnije ne menja.

"Angažovano ćemo podržavati Ukrajinu pri ponovnom uspostavljanju punog teritorijalnog integriteta kao i jačanju stabilnosti i društvenog razvitka.

Očekujemo i zahtevamo konsekventnu implementaciju reformske agende u Ukrajini, posbeno suzbijanje korupcije, sa ciljem opsežne modernizacije zemlje. Naše finansijske transakcije ćemo dopuštati samo pod stritknim uslovljvanjima. Nemačka je spremna da se substancijalno uključi u obnovu Donbasa, kad to omogući napredak pri realizaciji Minskog dogovora - stoji u tekstu sporazuma nove nemačke strategije.

(Kurir.rs, Foto: EPA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track