(VIDEO) BRUKA! AMERIČKI ŠPIJUN ZABORAVIO POVERLJIVA DOKUMENTA U AVIONU: Umesto da uništi tajnu, OTKRIO JEZIVU SLABOST AMERIKE!
Foto: Profimedia

kakav peh

(VIDEO) BRUKA! AMERIČKI ŠPIJUN ZABORAVIO POVERLJIVA DOKUMENTA U AVIONU: Umesto da uništi tajnu, OTKRIO JEZIVU SLABOST AMERIKE!

Planeta -

Poverljiva dokumenta koja se tiču borbe protiv terorizma a koja se otkrivena u sedištu putničkog aviona, pokazuju da su SAD ranjive na napad antraksom

Da stvar buude gora njih je u džepu sedišta otkrio novinar CNN, a sama dokumenta su se konretno ticala antiterorističkih akcija tokom finala američkog fudbala Superbol.

Dokument, koji se bavio programom Biovoč Odeljenja za unutrašnju bezbednost SAD (DHS), trebao je da bude pod ključem tokom finala, a zatim uništena. Ali njih je ugledao reporter CNN koji je u avion ušao pre početka finala.

Pored dokumenata, kako je objavio CNN, pronađen je je i bording pas i plan putovanja Majkla V. Voltera. Prema biografiji u Kongresu, Valter je bio menadžer programa Biovoč od 2009. godine.

Službenik DHS je izjavio CNN da su dokumenti podvrgnuti "operativnom pregledu" i da "DHS ne komentiše pitanja o osoblju ili potencijalnom akcijama protiv zaposlenih".

Program Biovoč je namenjen za rano otkrivanje napada bioterorizma i pomaganje organizacijama da se pripreme za takve događaje. Dokumenti pronađeni u džepu za sadržali su pregled dve vežbe koje je Biovoč sproveo kako bi procenili da li su lokalne agencije za pomoć u vanrednim situacijama spremne za napad antraksom tokom Superbola u Mineapolisu.

Vežbe su pokazale da mnoge agencije znaju šta je Biovoč, ali da su zdravstvene službe zbunjene, pa su imale problema da procene opasnost.

Prethodni izveštaji su otkrili da je Biovoč sistem za detekciju pretnji nepouzdan, i da je izdao nekoliko desetina lažnih alarma od osnivanja 2003. godine. Sistem je do 2013. koštao američku vladu oko milijardu dolara.

Kurir.rs/Independent

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

LUDAK ILI MAHER? Pilot ruskog lovca rizikuje život zarad dobrog zezanja!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja