(VIDEO) INVAZIJA RAKOVA MUTANATA: Greškom su pušteni u reke, sada su na putu da osvoje svet, a razmnožavaju se kloniranjem
Foto: Wikipedija

svi su identični

(VIDEO) INVAZIJA RAKOVA MUTANATA: Greškom su pušteni u reke, sada su na putu da osvoje svet, a razmnožavaju se kloniranjem

Planeta -

Sve je počelo tako što je neki od vlasnika ili privatnog akvarijuma ili, kako se puno ozbiljnije sumnja, akvarijuma za životinje za prodaju, pomislio da mu je dosta tih životinja i da je najbolje da ih baci u kakvu reku.

Sve se todesilo u Nemačkoj 1995. godine. Posle 23 godine posebna mutirana podvrsta mermernog raka proširila se kao invazivna vrsta od Švedske do Madagaskara i od Nemačke do Japana, jede sve ispred sebe, a pri tome je i prenosnik smrtonosne račje kuge.

Skupina nemačkih naučnika je konačno je objasnila fenomen munjevitog širenja ove vrste raka. Oni su dokazali ono u što se sumnjalo odranije, da je reč o rakovima koji se razmnožavaju bespolno, odnosno iz neoplođene jajne ćelje. Na ovaj način svi su potomci ženke i svi su potomci klonovi svog roditelja, pa tako i praroditelja. U časopisu Nejčr je objašnjeno da je DNK analiza pokazala šta se tačno dogodilo.

Reč je bila o rakovima koji inače sasvim normalno žive u miru na Floridi, sve dok ljudi nisu uočili da su ovi rečni rakovi vrlo jednostavni za uzgajanje u zarobljeništvu, i kao takvi pogodni za kućne ljubimce ili za laboratorijska istraživanja. U jednom trenutku, u nekom od akvarijuma u Nemačkoj, kod nekog od tih rakova došlo je do udvostručavanja genoma u ćeliji sperme, ako je bila reč o mužjaku, ili genoma jajne ćelije, ukoliko je bila reč o ženki.

Novi mermerni rak raste vrlo brzo, do 13 centimetara i do pune polne zrelosti već za četiri mjeseca. Podiže potomstvo stopom većom od 400 jaja, jede sve, pronašli su ga u svim vrstama slatkih voda; u rekama, jezerima, barama, kanalima za navodnjavanje, ribnjacima i već godinama je označen kao vrsta koja, zahvaljujući tome što jede sve pred sobom, iznenađujuće brzo potiskuje prirodne, autohtone vrste slatkovodnih rakova.

Da je reč o prvoj poznatoj vrsti raka koja se razmnožava bespolno, postalo je jasno 2003. godine. Istog trena ovu vrstu raka naučnici su smestili vrlo visoko na popis invazivnih vrsta.

Do danas je ovaj rak pronađen u Nemačkoj, Slovačkoj, Italiji, Holandiji, Mađarskoj i Švedskoj, kao i u Hrvatskoj, tačnije, u jezeru Šoderica kod Koprivnice. U svetu je ovaj rak uočen sve do Madagaskara i do Japana.

Kurir.rs/Express.hr

Foto: Vikipedija

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) PRIZOR ZA PAMĆENJE! Majka i devojčica u moru okružene delfinima!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track