UVREDA KRALJA PODELILA HOLANDIJU: Žestoka rasprava u parlamentu o pravima monarha
Holandska kraljevsja porodica, Foto: Vikipedija

oštro

UVREDA KRALJA PODELILA HOLANDIJU: Žestoka rasprava u parlamentu o pravima monarha

Planeta -

Vređanje holandskog monarha može dovesti do pet godina u zatvoru i 20.000 evra kazne za onog ko to učini, na osnovu "srednjevekovnog" zakona kom više nema mesta u današnjem svetu, kažu holandski poslanici.

Donji dom parlamenta je sinoć raspravljao o ukidanju zakona o uvredi veličanstva, što je tema koja izaziva napetost u krhkoj vladajućoj koaliciji.

To pitanje je pažljivo izbegnuto tokom teških pregovora o koaliciji u jednoj od retkih zemalja u kojoj takav zakon i dalje postoji.

Progresivni poslanici smatraju zakon iz 1830. "ograničenjem slobode izražavanja".

"Taj zakon ne pripada ovom vremenu. Uvrediti kralja ili prvog komšiju, zakon ne treba da pravi razliku", rekao je socijalista Ronald van Rak.

Ti poslanici žele da kralja stave na isti nivo s "običnim" građanima. Konzervativci, pak, smatraju da levičari uvek "nađu način da napadnu monarhiju".

Zakon je poslednji put primenjen u julu 2016, kada je 44-godišnji Holanđanin osuđen na 30 dana zatvora jer je na Fejsbuku kralja Vilema-Aleksandera nazvao ubicom, silovateljem i lopovom.

Van Rak kaže da bi u slučaju ukidanja zakona članovi kraljevske porodice mogli da se zaštite od kleveta tužbom sudu, kao i ostali građani.

Poslanik demohrišćana Kris van Dam na to odgovara da je "nezamislivo videti kralja da biciklom odlazi u policiju i podnosi prijavu".

Predlog zakona je izazvao napetosti u vladi premijera Marka Rutea, liberala, i njegovih konzervativnih partnera.

"Moramo zaštiti našu kraljevsku porodicu koja je snažan simbol našeg društva i ima veliku funkciju u upravljanju zemljom", rekao je Gert-Jan Segers, lider partije Hrišćanska unija.

Uprkos protivljenjima, po svoj prilici će biti dovoljne većine za ukidanje zakona o uvredi veličanstva.

Kurir.rs/Beta AP

Foto: Vikipedija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track