(VIDEO) RUDARILI BITKOINE I UGROZILI STAMBENI BLOK: Nakačili se na zajedničku struju, u požaru stradalo desetine stanova
Foto: Screenshot/Metro Video

drama

(VIDEO) RUDARILI BITKOINE I UGROZILI STAMBENI BLOK: Nakačili se na zajedničku struju, u požaru stradalo desetine stanova

Planeta -

Veruje se da je stambeni blok u Rusiji zapaljen kao rezultat rudarenja bitkoina.

Gornji sprat zgrade u Rusiji je uništen u požaru, dok je desetine drugih stanova poplavljeno zbog vode kojom je gašen požar u gradu Artemu, kod Vladivostoka. Navodno je stanovnik ilegalno koristio struju u bloku u to vreme kako bi rudario kriptovalute. Preopterećenje je dovelo do pregrevanja kablova što je na kraju izazvalo požar. "Uočili smo nešto što izgleda kao oprema za rudarenje", kaže portparol lokalnog odeljenja Ministarstva za hitne situacije. Slike sa lica mesta prikazuju spaljene ostatke računara.

Stanar koji se predstavio kao Oleg potvrdio je da je na tavanu pronađena oprema za rudarsku opremu. "Sada bih totalno zabranio rudarenje ... toliko stanova je uništeno, čak 30 je poplavljeno", rekao je.

"Mnogi Rusi žele da se brzo obogate preko bitkoina, koristeći relativno jeftinu struju u zemlji. U velikom broju slučajeva, "rudari" bi provalili u snabdevanje električnom energijom stanova ili skladišta kako bi dobili besplatnu struju, ali vatrogasci upozoravaju na ovu praksu koja može imati opasne posledice.

Ukupno je u požaru uništeno 5.400 kvadrata.

Sličan slučaj se desio u tajnom nuklearnom gradu Sarovu, gde je tajna služba FSB uhapsila dva inženjera koji su koristili vladin superkompjuter za rudarenje.

Kurir.rs/Metro

Foto: Screenshot

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) NJEGOVO VELIČANSTVO BITKOIN: 5 činjenica o najčuvenijoj kriptovaluti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track