Najnovije vesti

NAJVEĆA SUŠA DECENIJE: U Kejptaunu najzad dočekali kišu
Foto: Youtube/Printscreen

ČUVAJU SE ZALIHE VODE

NAJVEĆA SUŠA DECENIJE: U Kejptaunu najzad dočekali kišu

Planeta

U Kejptaunu je pala kiša na radost stanovnika tog južnoafričkog grada, koji se suočava sa nestašicom vode zbog velike suše.

Prognoza se ostvarila i sinoć je u Kejptaunu pala dugo očekivana kiša. Stanovnici su na tome zahvaljivali Bogu i izašli na ulice da bi na sopstvenoj koži osetili kapljice.

 

U Kejptaunu je u poslednje tri godine palo vrlo malo kiše, a oko četiri miliona stanovnika mora da se drži strogih pravila da bi sprečili da česme presuše.

Kiša je stoga došla kao dar jer su mnogi uspeli da naprave zalihe vode za zalivanje, korišćenje toaleta i druge potrebe.

 

 

Lokalni zvaničnici su prošlog meseca upozorili da bi 22. aprila grad mogao potpuno da ostane bez vode. Sada, međutim, kažu da će "nulti dan", kada se predviđa da će presušiti sve česme biti 11. maja.

 

Stanovnici ovog grada i značajnog turističkog mesta na sve načine pokušavaju da štede vodu, a savetovano im je i da tuširanje svedu na vreme do 90 sekundi.

 

 

Vodu posle tuširanja koriste za toalete, a sredstvo za dezinfekciju ruku se uveliko prodaje.

 

Više je razloga za ovakvu situaciju, a najvažniji su najveća suša koju je grad iskusio u poslednjoj deceniji, klimatske promene, kao i brz porast stanovništva.

 

U gradu je već smanjen pritisak, a od 1. februara je na snazi mera prema kojoj svaki građanin može da troši samo 50 litara vode dnevno.

 

Kurir.rs/Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen (Ilustracija)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...