EVO KAKO IZGLEDA PUTANJA MASKOVOG AUTOMOBILA U SVEMIRU: Sve ipak zanima šta će se na kraju desiti sa vozilom koje je ušlo u istoriju!
Foto: EPA

ASTRONOMI ZABELEŽILI

EVO KAKO IZGLEDA PUTANJA MASKOVOG AUTOMOBILA U SVEMIRU: Sve ipak zanima šta će se na kraju desiti sa vozilom koje je ušlo u istoriju!

Planeta -

Kompanija "Spejs iks" milijardera Ilona Maska lansirala je u utorak raketu “falkon hevi“, najsnažniju koja trenutno postoji.

Ona je u svemir poslala i Maskov automobil "tesla roudster" boje višnje. Uprkos tome što je Mask istakao da neće pratiti automobil, nisu svi odustali od praćenja njegove putanje.

Italijanski astronomi koji učestvuju u projektu "Virtuelni teleskop" već su uspeli da zabeleže putovanje automobila kroz Sunčev sistem.

Fotografije su načinili pomoću sistema robotskih teleskopa u opservatoriji Tenagra u Arizoni, samo dva dana posle poletanja rakete "falkon hevi".

Ipak, mnogi su bili razočarani činjenicom da se na fotografiji ne vidi crvena tačka, već svetlosni odsjaj koji liči na zvezdu.

Uprkos tome što je deluje da je teško razlučiti automobil od ostalih nebeskih tela, astronomi kažu da su vrlo lako pronašli taj objekat.

"Bio je vrlo svetao, i brzo se kretao u odnosu na ostala tela. U trenutku nastanka fotografije, bio je udaljen od nas oko 470.000 kilometara", rekli su.

Podsećamo, "tesla roudster" trenutno se nalazi na putovanju ka Marsu. U automobilu se na mestu vozača nalazi lutka, kod volana piše “Bez panike!“, što je aluzija na čuveni “Autostoperski vodič kroz galaksiju“ Daglasa Adamsa, dok na jednom od delova u unutrašnjosti automobila piše “napravili ljudi na Zemlji“.

Osim toga, na radiju je tokom lansiranja puštena pesma "Spejs oditi" Dejvida Bouvija.

foto: Youtube/Printscreen

Inače, stručnjaci smatraju da bi auto mogao da se raspadne već posle godinu dana jer plastika koja se nalazi u kolima nije otporna na drastične temperaturne promene, a isto važi i za lutku.

Kurir.rs/Independent Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Spektakularna šetnja svemirom! Astronaut NASA ledbi, a Zemlja mu kao na dlanu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track