CRNE KUTIJE OTKRIVAJU: Za pad odgovorni piloti jer nisu uključili važan sigurnosni sistem
Foto: EPA

istraga

CRNE KUTIJE OTKRIVAJU: Za pad odgovorni piloti jer nisu uključili važan sigurnosni sistem

Planeta -

Ruski istražioci saopštili su da je mogući uzrok pada putničkog aviona An-148 u nedelju - kvar brzinomera.

Netačni podaci o brzini aviona na pilotovom indikatoru, koji je povezan sa statičko-senzornim sistemom, doveli su do "specijalne situacije", kako se navodi.

Ipak, za nesreću je odgovroan ljudki faktor jer piloti pred poletanje nisu aktivirali grejanje opreme za merenje pritiska, što je rezultiralo pogrešnim podacima o brzini letenja.

Nakon analiziranja crne kutije sa podacima o letu aviona, Međudržavni komitet za vazduhoplovstvo saopštio je danas da je do pada letelice u nedelju došlo pošto su piloti videli različite podatke na dva indikatora brzine aviona, prenosi AP.

Do pogrešnih podataka o brzini došlo jer su piloti, pre poletanja, propustili da stave u pogon sistem za grejanje opreme za merenje pritiska.

"Preliminarna analiza registrovanih informacija, kao i analiza sličnih slučajeva koji su se dogodili u prošlosti, pokazuju da je do posebne situacije moglo doći u vazduhu zbog neispravnih podataka na pilotskim monitorima o brzini letenja, a što bi moglo biti povezano s prekomernim hlađenjem celokupne opreme za pritisak jer su sistemi za grejanje bili isključeni", objašnjava se u saopštenju, navodi Tas s.

Napominje se da je tokom svih drugih letova koji su registrovani u crnoj kutiji letelice - a takvih letova je bilo ukupno 15 - grejanje opreme za pritisak bilo aktivirano pre poletanja aviona, još dok je avion stajao na pisti.

Piloti su u avionu "antonov 148" uključili autopilotski sistem nakon poletanja sa moskovskog aerodroma "Domodedovo", ali su se vratili na ručne kontrole kada su na monitorima ugledali neodgovarajuće podatke o brzini.

U toj užasnoj avionskoj nesreći poginula je 71 osoba.

Avion kompanije Saratov erlajns An-148 leteo je ka gradu Orsk, u oblasti Urala, u blizini ruske granice sa Kazahstanom, u Orenburškoj oblasti, a srušio se četiri minuta po poletanju sa moskovskog aerodroma.

Kurir.rs/RT/Tanjug

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO: Ovako je Vučić odgovorio hrvatskom novinaru: " Taj Film nećete da gledate"

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track