OPOZICIJA TRAŽI DA NETANIJAHU PODNESE OSTAVKU, ON ODGOVARA: Koaliciona vlada ostaje stabilna!
Foto: AP, Foto: AP

AFERA U VRHU IZRAELSKE VLASTI

OPOZICIJA TRAŽI DA NETANIJAHU PODNESE OSTAVKU, ON ODGOVARA: Koaliciona vlada ostaje stabilna!

Planeta -

Izraelski opozicioni političari pozvali su danas premijera Benjamina Netanijahua da podnese ostavku, nakon što je policija predložila da on bude optužen za korupciju.

Koalicioni partneri Netanijahua treba da izaberu između podrške premijeru i podrške vladavini prava, smatra lider Laburističke partije Avi Gabaj.

Ministar finansija Moša Kalon, čija Kulanu partija je ključna za vladu Netanijahua, pozvao je na svom nalogu na Fejsbuku da se prekine s napadima na policiju navodeći da bi pravnom sistemu trebalo dozvoliti da radi "bez pritiska - i s desnice i s levice".

Lider stranke Merec Zaheva Gal-on smatra da bi Kalon i ministar obrazovanja Naftali Benet, obojica ključni koalicioni partneri izraelskog premijera, trebalo da "pokažu izlaz Netanijahuu".

Poslanik iz opozicione Ješ Atid partije Ofer Šelah smatra da su kritike lidera te partije Jaira Lapida, ključnog svedoka u slučaju protiv Netanijahua, "pokušaj da se skrene razgovor od onoga što se desilo".

Nakon što je policija predložila državnom tužiocu Izraela da optuži Netanjahua za primanje mita, on je demantovao te navode.

Netanjahu je optužbe nazvao neosnovanim i potvrdio stav da će uspešno završiti svoj četvrti mandat na mestu premijera Izraela, prenosi Rojters.

Izraelska policija predložila je državnom tužiocu Netanjahua optuži za dva slučaja primanja mita, javili su ranije tamošnji mediji.

Policija može samo da podnese predlog državnom tužiocu, a na njemu je konačna odluka.

Netanjahu tvrdi da je nedužan, a od početka 2017. godine nekoliko puta je ispitan u policiji.

Izraelski mediji navode da je Netanjahu primao poklone od biznismena i da je pravio dogovor sa jednim izraelskim izdavačem o smanjenju medijske konkurencije, zarad pozitivnijih tekstova u novinama.

Netanijahu: Koaliciona vlada ostaje stabilna

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas da njegova koaliciona vlada ostaje stabilna i da će nastaviti da upravlja zemljom, uprkos preporuci policije da on bude optužen za primanje mita.

"Želim ponovo da vas uverim, koalicija je stabilna. Niko, ni ja, niti iko drugi, nema nameru da ide na izbore. Nastavićemo da radimo s vama za dobrobit građana Izraela do kraja mandata", rekao je Netanijahu obraćajući se na televiziji.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track