BERLUSKONI PREKRAJA ISTORIJU: Ja sam okončao Hladni rat!
Foto: reuters

ponovo šokira

BERLUSKONI PREKRAJA ISTORIJU: Ja sam okončao Hladni rat!

Planeta -

Bivši talijanski premijer Silvio Berluskoni rekao je da je bio ključni arhitekta kraja Hladnog rata.

“Kad sam bio u vladi 2001., javno sam rekao da želim da završim Hladni rat koji je tada trajao već 50 godina i bio velika muka”, rekao je čelnik bloka desnog centra u jutarnjoj televizijskoj emisiji.

To bi iznenadilo mnoge istoričare koji smatraju da je Hladni rat završio padom Berlinskog zida 1989. i raspadom Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Ali Berluskoni kaže da je taj sukob završio u maju 2002. na samitu NATO u Rimu na kome su bili prisutni američki predsednik Džordž Buš i ruski predsednik Vladimir Putin. “I uspeo sam (da završim Hladni rat) jer sam ovde u Rimu 2002. godine uverio Buša i Putina, koristeći sve svoje talente za prijateljske odnose, da završe Hladni rat”, istakao je političar.

On je dodao je kako je to učinjeno “potpisivanjem sporazuma sa NATO o saradnji između Rusije i tog saveza u mnogim sektorima, počevši od ilegalne trgovine drogom i oružjem”.

Taj je sumit završen deklaracijom o odnosima između NATO i Rusije koji su pružili mehanizme za međusobne konsultacije i saradnju. Očekuje se da će konzervativni savez Berluskonijeve stranke Forca Italija i njegovih desničarskih saveznika u Severnoj Ligi i Braći Italije osvojiti najviše poslaničkih mesta na izborima 4. marta, ali ankete pokazuju da im to verojatno neće biti dovoljno za apsolutnu većinu.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) SRBIJA PROSLAVILA DAN DRŽAVNOSTI U ORAŠCU! Evo šta je predsednik Vučić rekao o srpskom nestajanju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja