NETANIJAHU: Iran je najveća svetska pretnja, ako treba - delovaćemo!
Foto: AP

OPASNE REČI

NETANIJAHU: Iran je najveća svetska pretnja, ako treba - delovaćemo!

Planeta -

MINHEN - Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas da će, ako treba, Izrael delovati protiv Irana, a ne samo protiv njegovih saveznika na Bliskom istoku, istakavši da je Teheran "najveća svetska pretnja".

"Izrael neće dopustiti (iranskom) režimu da nam oko vrata stavi omču terora", poručio je Netanijahu na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, držeći u ruci komad, kako je naveo, iranskog drona srušenog nakon što je ušao u izraelski vazdušni prostor ranije ovog meseca.

U svom prvom obraćanju na godišnjem skupu u Minhenu, izraelski premijer je pozvao prisutne američke i evropske zvaničnike i diplomate da se bez odlaganja suprotstave Iranu, a pri tom je pokazao mapu na kojoj je, kako je objasnio, prikazano rastuće prisustvo Irana na Bliskom istoku. Prema njegovim rečima, Iran jača svoju moć dok koalicija na čelu SAD protiv Islamske države u Iraku i Siriji preuzima teritoriju iz ruku ekstremista.

"Žalosno je što se Islamska država sabija, dok Iran nastupa, pokušavajući da uspostavi svoju trajnu imperiju oko Bliskog istoka, sa juga Jemena, ali i pokušavajući da uspostavi kopneni most od Irana do Iraka, Sirije, Libana i Gaze", rekao je Netanijahu, zaključivši da je to "veoma opasan razvoj situacije za region".

Tenzije između Izraela i Irana su, podseća britanska agencija, porasle 10. februara kada je protiavionska vatra otvorena na izraelski vojni avion dok se vraćao iz bombaškog napada na iranske položaje u Siriji.

To je bio dosad najozbiljniji sukob između Izraela i snaga koje podržava Iran, a koje su bazirane preko granice.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) IZRAELCI U PARAMPARČAD RAZNELI IRANSKI DRON! Vojska emitovala snimak obaranja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track