(FOTO, VIDEO) KUKASTI KRSTOVI I VULGARNE PORUKE: Išarana poljska ambasada u Izraelu
Foto: EPA, Foto: EPA

POLJACI TRAŽE BOLJU ZAŠTITU

(FOTO, VIDEO) KUKASTI KRSTOVI I VULGARNE PORUKE: Išarana poljska ambasada u Izraelu

Planeta -

Poljska je zatražila od Izraela da efikasnije zaštiti njenu ambasadu u Tel Avivu i spreči da po njoj šaraju kukaste krstove i vulgarne poruke da su Poljaci ubice, kakve su osvanule na ogradi ambasade u nedelju, saopštilo je poljsko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Na ulazu u poljsku ambasadu neko je sprejem nacrtao kukaste krstove i ispisao vulgarne, antipoljske parole. Izraelske vlasti povele su istragu. MSP smatra da sasvim sigurno treba spustiti temperaturu diskusije koja se vodi u obe države, jer sada ne prija dijalogu", kazao je državnom Poljskom radiju portparol poljskog MSP-a Artur Lompart.

1 / 4 Foto: EPA

Kukastim krstovima i vulgarnim porukama da su Poljaci ubice i da napuste Izrael nepoznati vandali išarali su ambasadu nakon najnovije varnice u sporu Poljske s jedne i Izraela, SAD i jevrejskih organizacija s druge strane, zbog odnosa Poljaka prema Jevrejima tokom Holokausta.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki u želji da spor ublaži, objašnjavajući u Minhenu na forumu o bezbednosti u subotu da neće biti krivične odgovornosti po izmenjenom Zakonu o institutu pamćenja naroda za svedočenja o pojedinačnim zločinima Poljaka prema Jevrejima, nehotice je samo dolio ulje u vatru kada je kazao da je počinilaca bilo i među Poljacima, samim Jevrejima, Ukrajincima, Rusima, ne samo Nemcima.

U Izraelu je ta izjava dočekana na nož kao pokušaj Moravjeckog da baci krivicu za Holokaust i na same žrtve, Jevreje a izraelski premijer Benjamin Netanjahu protestovao je u nedelju protiv takvih izjava u telefonskom razgovoru sa Moravjeckim.

"Vaše izjave su neprihvatljive i nema osnova da se upoređuje ponašanje Poljaka i Jevreja tokom Holkausta", kazao je Netanjahu Moravjeckom, javljaju poljski mediji.

Kurir.rs/ Beta

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track