(VIDEO) NEMAČKA VOJSKA SE RASPADA: Avioni ne lete, podmornice ne plove, Merkel obećava pomoć
Foto: profimedia-0331140829

manjak sredstava

(VIDEO) NEMAČKA VOJSKA SE RASPADA: Avioni ne lete, podmornice ne plove, Merkel obećava pomoć

Planeta -

U izveštaju nemačkog parlamenta objavljenom danas ukazuje se na zabrinjavajuće stanje nemačke vojske koja se suočava sa podmornicama u kvaru, tehničkim problemima na helikopterima i avionima i nedostatkom ljudstva i sredstava.

Manjak opreme i ljudstva u Bundesveru poznati su već duže vreme.

Međutim, vlada Angele Merkel obećala je da će to izmeniti i da će dati veća sredstva. "Daleko od toga da se poboljšao, kapacitet aktivnosti oružanih snaga se pogoršao", rekao je u izveštaju izvestilac nemačkog parlamenta za vojsku Hans-Peter Bartels.

On je ukazao da i dalje postoji veliki manjak u ljudstvu i opremi u svim delovima vojske. Primeri koje je naveo mogu biti zabrinjavajući kako za vladu tako i za saveznike Nemačke u NATO, ili za partnerske zemlje u medjunarodnim misijama.

Krajem 2017. svih šest nemačkih podmornica bilo je izvučeno na kopno zbog tehničkih problema. Ratno vazduhoplovstvo je imalo periode kada ni jedan od njegovih 14 aviona za vojni transport Erbas tipa A400M nisu bili u letećem stanu, takođe zbog tehničkih nedostataka.

Čak i komandanti eskadrila najmodernijih aviona ratnog vazduhoplovstva kao što su lovci eurofajter (Eurofighter) i Tornado i helikoptera Eurokopter, CH-53 ili NH-90, žale se da ne mogu da formiraju dovoljno timova jer su letelice često prizemljene zbog mehaničkih probelma, navodi se u izveštaju.

Što se tiče ratne mornarice, remont starih brodova se sprovodi u predviđenim rokovima ali dolazak novih modernih plovila se sistematski odlaže. "Nedostatak rezervnih delova pogađa kako kopnenu vojsku tako i ratno vazduhoplovstvo i ratnu mornaricu, navodi se u izveštaju.

Kao posledica smanjenja vojnog budžeta Nemačke posle ponovnog ujedinjenja zemlje 1990. i kraja Hladnog rata, vojska se redovno suočava sa problemom zastarele opreme. Vlada je prošle godine najavila da želi da zaustavi taj trend i navela da će Bundesver imati u narednih sedam godina prvo povećanje ljudstva od 1990. i povećanje investicija.

U izveštaju se međutim navodi da do sada nije bilo nikakvih realnih povećanja u vojnom budžetu.

Kurir.rs/Beta AFP

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track