Najnovije vesti

(VIDEO) OTKRIVENI TAJNI GRADOVI SSSR: Za njih je znao samo KGB, a korišćeni su i za krvave rituale!
Foto: Printscreen/ Youtube, Foto: Printscreen/ Youtube

DANAS SABLASNO IZGLEDAJU

(VIDEO) OTKRIVENI TAJNI GRADOVI SSSR: Za njih je znao samo KGB, a korišćeni su i za krvave rituale!

Planeta

Tajni gradovi i zatvoreni objekti SSSR i njihova svrha su do danas misterija.

Za vreme Sovjetskog saveza izgrađena su veoma zanimljiva arhitektonska dela. Arhitekte i izvođači radova su u svom radu primenjivali nadasve neobična rešenja. Prepreka za njih nije bilo, bilo da je reč o autobuskoj stanici ili stambenoj građevini. Ipak, zatvoreni objekti i tajni gradovi su najzanimljivije građevine.

Za osoblje dve Dnjeparske radarske stanice, koje su korišćene tokom Hladnog rata za posmatranje zapadne Evrope, sagrađen je vojni grad Skrunda.

Zbog neverovatno čiste vode sovjetski zatvor u kamenolomu Ruma u Estoniji privlači ljubitelje ekstremnih ronjenja. Na kamenolomu je, posle zatvaranja zatvora, stopiran i rad. Zgrade koje su ostale na dnu pretvorene su u neku vrstu podvodnog muzeja.

Bolnica Hovrino na severu Moskve je popularno mesto za ljubitelje urbanog turizma. Ovu napuštenu bolnicu koriste za trening. Moskovske gradske vlasti ni danas ne mogu da odluče šta će s tom građevinom da urade. Navodno se njome služila i sekta koja ju je koristila za krvave rituale. Bolnica je puna jama, provalija, praznih okana lifta.

Inače, od Berlina je 64 kilometra udaljen još jedan sovjetski vojni gradić. Vojni deo je bio naseljen s 15.000 vojnika i članova njihovih porodica do zatvaranja 1994. godine.

Jedna od najneobičnijih građevina na listi je jedinstvena "Kula Tesla". Izgrađena je 70-ih godina i može da proizvede impulse snagom većom od snage svih elektrana u Rusiji, uključujući i nuklearne.

Kurir.rs/ Dnevno.hr

Foto: Printscreen/ Youtube

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...