(VIDEO) BOKO HARAM PONOVIO JEZIVU OTMICU: Upali u internat, više od 100 devojčica nije pobeglo na vreme
Foto: Youtube screenshot/BBC

surovo

(VIDEO) BOKO HARAM PONOVIO JEZIVU OTMICU: Upali u internat, više od 100 devojčica nije pobeglo na vreme

Planeta -

Prema procenama, više od stotinu devojčica vodi se kao nestalo nakon napada džihadista Boko Haram na jedan internat u Nigeriji.

Broj nestalih devojčica još nije utvrđen, na osnovu saznanja "Independenta" u pitanju je čak 111, dok "Bi-Bi-Si" saopštava da se traga za najmanje 50 učenica.

"815 od 926 učenica su viđene u školi u utorak", rekao je Abdulmaliki Sumonu, šef policije oblasti u kojoj se dogodio napad, ali je dodao da su se nakon glavnog brojanja pojavile još neke, piše "Independent".

Džihadisti su napali internat u ponedeljak uveče, ali su mnogi učenici i članovi osoblja uspeli da pobegnu pre njihovog dolaska. Prvobitno se mislilo da su nestale devojčice takođe pobegle, ali o njima već dva dana nema nikakvih informacija.

"Video sam devojčice kako plaču i čekaju u tri vozila. Dozivale su pomoć - rekao je jedan očevidac za kog se veruje da je bio primoran da islamistima pomogne da pobegnu, nakon čega je pušten.

Ovaj napad dogodio se četiri godine nakon prethodnog udara džihadista u kom je kidnapovano više od 270 devojčica iz škole u Čiboku što je pokrenulo i internacionalnu kampanju za njihovo oslobađanje.

Sada su pripadnici islamističke organizacije Boko Haram napali internat u Dapčiju koji je od Čiboka udaljen oko 275 kilometara.

Meštani koji žive u okolini škole rekli su "Bi-Bi-Siju" da je otprilike polovina devojčica koje su uspele da pobegnu pronađeno nakon što su spas pronašle u okolnim selima, od kojih su neka udaljena i 30 kilometara od mesta napada.

Ipak, zvaničnici udar džihadista još nisu nazvali otmicom i tvrde da još postoji šansa za pronalaskom mnogih koji su uspeli da pobegnu. S druge strane, pojedini roditelji tvrde da je među nestalima više od 51 devojčice.

Otac šesnaestogodišnjakinje rekao je za "AFP": "Još ne znamo koliko je naših ćerki pronađeno, a za koliko se traga. Čuli smo mnoge brojeve, od 67 do 94". Drugi roditelj je za "Bi-Bi-Si" poručio da je video kamion pun učenika kako odlazi. Bezbednosne službe pretražuju okolno područje.

Dok neki meštani i civilni militanti govore da veruju da je napad isplaniran, učitelj u školi tvrdi da su džihadisti bili zainteresovani samo za krađu, te da su pobegli sa hranom, a jedan meštanin je potvrdio da je opljačkana i prodavnica.

Oni kažu da su islamisti uleteli u grad, pucajući iz oružja i bacajući eksplozivne naprave što je učenike i nastavnike nateralo da pobegnu, kao i da su nakon toga nigerijske bezbednosne jedinice odbile dalje napade. Svakako, nakon incidenta škola je zatvorena i obezbeđuju je pripadnici vojske.

Kurir.rs/Independent

Foto: Zoutube screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track