Najnovije vesti

(VIDEO) CRNA JOVANKA ORLEANKA ZAPALILA FRANCUSKU: Izbor devojke koja će glumiti poznatu heroinu na udaru desničara
Foto: Vikipedija

drama

(VIDEO) CRNA JOVANKA ORLEANKA ZAPALILA FRANCUSKU: Izbor devojke koja će glumiti poznatu heroinu na udaru desničara

Planeta

Odabir mlade mulatkinje koja bi trebalo da glumi Jovanku Orleanku na skoroj godišnjoj proslavi francuske nacionalne heroine pokrenuo je na društvenim mrežama talas rasističkih napada desničara.

Matilda Edi Žamasu (17) čiji je otac iz Benina, a majka Poljakinja, izabrana je između 250 kandidatkinja da ove godine otelotvori Jovanku Orleanku na  proslavama na kojima se svake godine u proleće slavi pobeda mlade devojke u aprilu 1429. nad Englezima u Orleansu u centralnoj Francuskoj.

Državna sekretarka za jednakost polova Marlene Šiapa je na Tviteru u četvrtak istakla da u Francuskoj nema mesta rasističkoj mržnji i fašističkim idejama. Benedikt Baranže, predsednica odbora Jobanke Orleanke žali zbog te polemike.

"Ona je ispunila četiri uslova  koje smo odredili: živi u Orleansu deset godina, školovala se u gimnaziji u Orleansu, katolkinja je i posvećena je osobama oko sebe", insistirala je predsednica odbora koji je izabrao Matilda Edi Žamasu.

"Nema provokacije, ona će predstavljati istoriju Francuske, svih nas, baš kao i druge Jovanke pre nje", zaključila je ona.

Ovogodišnja proslava prekida opsade Orleansa tokom stogodišnjeg rata odvijaće se od 28. aprila do 8. maja.

Internet stranice krajnje desnice taj izbor nazivaju "promovisanjem mulata, početkom pokušaja pretvaranje istorije u priču u kojoj će Arapi i crnci biti delom istorije Francuske od samih početaka".

Antimuslimanska stranica Republikanski otpor čak je u jednom komentaru navela da će "sledeće godine Jovanka Orleanka nositi burku".

Kurir.rs/Local

Foto: Vikipedija

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) NJOJ GRAVITACIJA NE MOŽE NIŠTA! Zinućete kada vidite šta sve ova devojka radi!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...