(VIDEO) TAMO SAKATE ŽENE TRADICIONALNO: Ova devojka je rekla NE brutalnoj seči ženskih genitalija!
Foto: Twitter video prtscr / Al Jazeera

hrabra i uporna

(VIDEO) TAMO SAKATE ŽENE TRADICIONALNO: Ova devojka je rekla NE brutalnoj seči ženskih genitalija!

Planeta -

Hrabra i ponosna devojka Nis, 26-godišnja pripadnica Masai plemena u Keniji, prva je u svom selu koja se usudila da kaže "Ne" brutalnom i bolnom običaju sakaćenja ženskih genitalija.

I ne samo da je uspela da se usprotivi vekovnoj obavezi svih žena njenog naroda, već i da čitavo selo od 7.000 ljudi ubedi da se ova jeziva praksa iskoreni.

Sakaćenje ženskih genitalija, (u svetu poznato kao FCG), je delimično ili potpuno odsecanje spoljašnjih ženskih polnih organa. Praktikuje se u 28 afričkih zemalja kao i u nekim zemljama Bliskog Istoka poput Jemena, omana, Saudijske Arabije i izraela. Može se sresti i u Indoneziji, Pakistanu, Maleziji i Indiji.

Najčešće se praktikuje na devojčicama između 4. i 12. godine. Osoba zadužena za obrezivanje devojčice od pribora ima britvu, par makaza i nož koji, skoro nikada nisu sterilisani. Devojkama se ne daje ništa za ublažavanje bola, zahvat se radi na živo, kao i ušivanje nakon toga.

"Nažalost, izgubili smo nekoliko devojaka u selu jer su umrle zbog sakaćenja. Iako su trenirane da budu jaki i izdrže, videla sam devojke kako krvare u nezamislivim bolovima" kaže Nis.

Najpre je kako kaže, ubedila vođu mladih Masai ratnika. On priznaje da je bilo jako teško ubediti ostale momke jer se po tradiciji ne sme oženiti devojka koja nije obrezana. Ona naprosto u njihovoj kulturi nije žensko.

foto: EPA / Dai Kurokawa

"Ako pogledate oko sebe u školi, primetićete da nema Masai devojaka oko vas. Onda sam rekao, ako mogu ostala plemena da se odreknu obrezivanja, zašto ne bismo i mi" rekao je vođa ratnika.

Reč je zapravo o tome da roditelji često nisu u mogućnosti da finansiraju školovanje svojih ćerki pa rešavaju da ih rano udaju, a uslov za to je da mora prethodno biti osakaćena.

foto: Twitter video prtscr / Al Jazeera

Nis je potom rešila da dopre do umova ostalih muškaraca u selu tako što im je pokazala snimak procesa sakaćenja male devojčice. Videlo se da nisu ni slutili kakva je to tortura i da su jedva izdržali vrištanje koje se čulo na snimku.

A kada je pitala jednog od seljana, nakon gledanja snimka, šta bi uradio kada bi neko tako mučio njegovi ćerkicu, kratko i jasno je odgovorio "ubio bih ga".

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, oko 150 miliona devojaka širom sveta je podvrgnuto ovom sečenju, a oko 3 miliona devojaka godišnje se pridruži tom spisku.

Kurir.rs / Al Jazeera

Fotpo: Twitter video prtscr / Al Jazeera

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track