(FOTO, VIDEO) ZAJEDNIČKA AKCIJA KAO U HOLIVUDSKOM FILMU: 389 kg kokaina zaplenile Rusija i Argentina i to u diplomatskoj pošti, a raskrinkali ih na neverovatan način!
Foto: Reuters

POŠILJKA IŠLA IZ ARGENTINE U RUSIJU

(FOTO, VIDEO) ZAJEDNIČKA AKCIJA KAO U HOLIVUDSKOM FILMU: 389 kg kokaina zaplenile Rusija i Argentina i to u diplomatskoj pošti, a raskrinkali ih na neverovatan način!

Planeta -

U zajedničkoj policijskoj akciji Argentine i Rusije, izvedenoj kao na filmskomplatnu, uhapšeno je šest ljudi koji su pokušali da prokrijumčare 389 kilograma kokaina.

Osumnjičeni su imali nameru da iz Argentine prokrijumčare 389 kg kokaina vrednog 61 milion dolara i to putem diplomatske pošte.

Još 13. decembra 2016. godine je ruski ambasador u Argentini Viktor Koroneli lično upozorio argentinsku ministarku odbrane Patrisiju Bulrih na otkriće sumnjivih paketa u diplomatskoj pošti u Buenos Ajresu. Kokain se nalazio u školi koja je spojena s ambasadom. Argentinske vlasti nisu gubile vreme pa su poslale tim eksperata koji je proverio sadržaj 12 paketa.

foto: Reuters

To je bio početak istrage koja je trajala više od godinu dana, jer je osmišljen plan. Kokain je zamenjen brašnom u koje su stavljeni uređaji za praćenje.

"Bila je ovo jedna od najkompleksnijih operacija koja se odnosi na drogu, a u kojoj je učestvovala Argentina. U 3 sata ujutro smo policajce s granice poslali da zamene kokain brašnom. Droga nikad nije otišla prema Rusiji, nego brašno", izjavila je Bulrih.

foto: Reuters

Teret je poslat u Rusiju 2017. godine, a tri zvaničnika argentinske carine su otputovala u Rusiju da prate dostavu koju su preuzeli Ištimir Kudžmov i Vladimir Kalmijakov. Posle toga su uhapšeni.

Jedan osumnjičeni koji je bio zadužen za kupovinu droge i njeno unošenje u rusku ambasadu u Argentini je u bekstvu u Nemačkoj. Za njim je izdata međunarodna poternica. Umešan je bio i bivši zvaničnik ambasade Ali Abianov koji je uhapšen u stanu u Moskvi.

Kurir.rs/Klix.ba Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track