JEDNOGLASNO USVOJENA: UN izglasale rezoluciju o 30 dana primirja u Siriji
Foto: AP

ZBOG NASILJA U GUTI

JEDNOGLASNO USVOJENA: UN izglasale rezoluciju o 30 dana primirja u Siriji

Planeta -

Posle nekoliko dana žestokih pregovora, Savet bezbednosti UN jednoglasno je usvojio rezoluciju o primirju od 30 dana u Siriji, kako bi se omogućilo dostavljanje humanitarne pomoći i evakuacija teško bolesnih i ranjenih.

Predlog za humanitarni prekid vatre stigao je posle rastuće krize i nasilja u

Istočnoj Guti, predgrađu Damaska.

Rezolucija poziva sve strane da odmah zaustave sve sukobe i pridržavaju se dugoročne humanitarne pauze na celoj teritoriji Sirije kako bi s eosigurala bezbedna dostava humanitarne pomoći, kao i medicinska evakuacija.

Primirje ne obuhvata vojne operacije protiv Islamske države, Al Kaide i drugih terorističkih grupa, poput nekadašnje Al Nusre.

Savet je trebalo da glasa o ovom dokumentu u petak, ali su usledili veliki diplomatski pregovori jer je Rusija tražila amandmane.

foto: Reuters /Bassam Khabieh

Moskva je tada naglasila da je inicijalni tekst previše "utopijski" jer koalicija predvođena SAD ne daje nikakve garancije da će militanti koji kontrolišu to područje da se pridržavaju primirja.

Ruska strana je, takođe, istakla da je pravi cilj ove rezolucije da se sirijska vlada okrivi za porast nasilja i da se potencijalno priprema atmosfera za promenu režima.

U međuvremenu, objavljeno je da je novi talas bombi zasuo sirijski region Guta, uporište pobunjenika, koji istovremeno gađaju bolnicu u prestonici Damasku.

Broj civilnih žrtava i naneta šteta predstavljaju jedan od najgorih slučajeva u Siriji od kako je vlada u velikim sukobima 2016. zauzela delove sirijske provincije Alep, koja je bila pod kontrolom pobunjenika.

Kurir.rs

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track