VELIKO OTKRIĆE! MUMIJE STARE 2.000 GODINA PRONAĐENE U EGIPTU: Šokiraće vas ko je ipak prvi naišao na neobične sarkofage!
Foto: EPA

IZ DREVNIH VREMENA

VELIKO OTKRIĆE! MUMIJE STARE 2.000 GODINA PRONAĐENE U EGIPTU: Šokiraće vas ko je ipak prvi naišao na neobične sarkofage!

Planeta -

Drevne grobnice sa sarkofazima, mumijama i drugim artefaktima pronađene su u Egiptu.

1 / 10 Foto: EPA

Arheolozi kažu da je ovo samo početak, jer će im trebati oko 5 godina da ih iskopaju i istraže.

Veliki nekropolis (ili groblje) pronađen je južno od Kaira, blizu arheološkog nalazišta Tuna al Gabal gde se nalazi veliki broj grobnica za koje se veruje da su iz vremena faraona ili Ptolomejida (od 4. do 1. veka pre nove ere).

"To je samo početak novog otkrića. Mislim da ćemo narednih 5 godina raditi na nekropolisu", rekao je ministar antikviteta Kaled al Anani.

Arheolozi su prošle godine počeli sa iskopavanjima, a od tada su pronašli grobnicu sveštenika Tota, boga meseca i mudrosti.

foto: EPA

"Ovo je novo groblje, a pronašli smo najmanje 40 sarkofaga sačinjenih od krečnjaka. Mislim da će ova oblast biti prilično obećavajuća", rekao je Mostafa Vaziri iz Veća zaduženog za antikvitete.

U jednoj od grobnica pronađeno je više od 1.000 statua i urni od alabastera koje su bile ispisane hijeroglifima. U njima su se držali mumificirani organi visokog sveštenika, a pronađena je i sveštenikova mumija ukrašena perlama i bronzom.

foto: Reuters

Veruje se da sarkogazi pripadaju sveštenikovim članovima porodice jer su sanduci imali hijeroglifima ispisana imena.

Egipat se nada da će nova otkrića ne samo baciti novo svetlo na arheološka nalazišta u Egiptu već i privući mnogobrojne turiste čiji je broj drastično opao od Arapskog proleća 2011. godine.

foto: Reuters

Međutim, izgleda da arheolozi nisu prvi koji su stigli do grobnica.

"Nažalost, lopovi su ih našli pre nas. Pronašli smo ruševine, a mumije su skoro uništene", rekao je istraživač Mohamed Ragab.

Kurir.rs/RT Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja