(VIDEO) TINEJDŽER TVITOVIMA IZ SIRIJE IZAZVAO PRAVU BURU: Evo zbog čega mu mnogi ne veruju ni reč
Foto: Twitter

SELFIJI IZ RATA

(VIDEO) TINEJDŽER TVITOVIMA IZ SIRIJE IZAZVAO PRAVU BURU: Evo zbog čega mu mnogi ne veruju ni reč

Planeta -

Muhamed Najem (15) privukao je dosta pažnje svojim snimcima iz zaraćene Sirije koje često postavlja na društvene mreže.

Najem živi u Istočnoj Guti, opkoljenom predgrađu Damaska, jednom od najugroženijih delova Sirije. Ovaj 15-godišnjak svojim objavama želi da postigne jedan cilj - želi da apeluje na svet, da uvidi šta se zapravo događa u Siriji.

"Ljudi treba da znaju o svemu što se ovde događa. Želim da idem na studije, da postanem reporter kada porastem.", priča Muhamed.

Međutim, kako piše sajt "Frans 24", Muhamedove snimke je nemoguće proveriti. Međunarodni mediji nemaju dovoljno svojih reportera u Istočnoj Guti.

Američki novinar Džonatan Alpejri, koji je izveštavao iz Sirije i koga su kao taoca držali islamisti, kaže da je tinejdžer više aktivista nego novinar. On je kritikovao dečaka jer je na svakom snimku on u prvom planu, što novinari ne bi trebalo da rade.

Takođe, Alpejri ukazuje na činjenicu da je očigledno da je dečak protiv Bašara al Asada.

"On je neprijateljski nastrojen prema Asadu, ali uloga novinarstva nije da zauzima bilo čiju stranu", rekao je Alpejri. Novinar je istakao da je opasno uzimati ovakve snimke zdravo za gotovo.

"Mi ne možemo da proverimo verodostojnost ovakvih snimaka. On kaže da snima u Istočnoj Guti, ali mi to ne znamo", rekao je on.

Novinar je istakao da se mediji često okreću društvenim mrežama, kada nemaju dovoljno svojih novinara i fotoreportera na licu mesta u ratnoj zoni.

Kurir.rs/CNN/France 24 Foto: Twitter

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track