OVO SU NAJBOGATIJI GRADOVI SVETA: U jednom delu planete očekuje se poseban skok!
Foto: Profimedia

ELITNE METROPOLE

OVO SU NAJBOGATIJI GRADOVI SVETA: U jednom delu planete očekuje se poseban skok!

Planeta -

Sa ogromnim brojem bogatih stanovnika, veoma skupim nekretninama i dve najveće svetske berze, Velika jabuka je ubedljivo prva

Njujork je najbogatiji grad na svetu, pokazala je analiza istraživačke agencije Njujork velt (NWW).

Na listi 15 najbogatijih metropola, koje zajedno imaju čak 24 biliona dolara, Veliku jabuku prate London i Tokio, a tu su i San Francisko i Peking.

ŠTA SE MERI

- Ukupno bogatstvo pojedinaca

- Vrednost imovine grada

- Cena nekretnina u metropoli

- Obrt novca na berzama

- Poslovni interesi

Podaci se zasnivaju ne samo na bruto društvenom proizvodu već na bogatstvu pojedinaca koji u tim urbanim centrima žive, vrednosti imovine u gradovima, obrtu novca, trgovini nekretninama, poslovnim interesima... Kako se navodi, u bogatstvo nisu uključeni budžeti koje ovim gradovima daju države.

Osim prvih pet gradova, na listi 15 najbogatijih su i Šangaj (dva biliona $), Los Anđeles (1,4 biliona $), Hongkong (1,3 biliona $), Sidnej (bilion $), Singapur (bilion $), Čikago (988 milijardi $), Mumbaj (950 milijardi $), Toronto (944 milijarde $), Frankfurt (912 milijardi $) i Pariz (860 milijardi $).

Dok su neki gradovi poput Hjustona, Ženeve, Ciriha ili Seula za dlaku ispali sa liste, NWW navodi da bogatstvo najviše raste u San Francisku, Pekingu, Šangaju, Mumbaju i Sidneju, a da se poseban skok očekuje kada je reč o kineskim gradovima Šendženu i Hangdžouu.

foto: Profimedia

1. Velika jabuka ima ogroman broj bogatih stanovnika, kao i skupe nekretnine, a i dom je dve najveće berze na svetu (NYSE i NASDAQ).

foto: Profimedia

2. Kao finansijska prestonica Evrope, britanski glavni grad je sedište šeste najveće berze na svetu, ali i dom mnogih najbogatijih ljudi sveta.

foto: Profimedia

3. Japanska prestonica ima najveću koncentraciju milionera, a dom je treće najveće berze na svetu.

foto: Profimedia

4. Ovaj grad je, zajedno sa Silicijumskom dolinom i Ouklandom, nervni centar tehnologije i dom bogataša koji su novac zaradili od tehnologije.

foto: Profimedia

5. Kineska prestonica je sedište skoro svih najvećih kompanija najmnogoljudnije zemlje sveta.

EKP

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track