Najnovije vesti

ŠOK OBRT U KATALONIJI: Građani u oktobru izglasali nezavisnost, a evo šta danas misle o tome
Foto: EPA

PROMENE U BARSELONI

ŠOK OBRT U KATALONIJI: Građani u oktobru izglasali nezavisnost, a evo šta danas misle o tome

Planeta

Podrška nezavisnosti Katalonije opala je na 40,8 odsto, pokazuje najnovije istraživanje Centra za ispitivanje javnog mnjenja katalonske vlade.

Prema rezultatima istraživanja, koje je sprovedeno u januaru, 40,8 odsto Katalonaca podržava otcepljenje te pokrajine od Španije, dok se za nezavisnost Katalonije u oktobru prošle godine zalagalo 48,7 odsto.

Na pitanje kakvu bi organizacionu strukturu trebalo da ima Katalonija, 36,3 odsto ispitanika reklo je da bi trebalo da bude "autonomna zajednica", što je sistem koji je trenutno na snazi, dok je tu ideju u oktobru 2017. podržavalo 27,4 odsto.

Za "nezavisnu državu" izjasnilo se 32,9 odsto Katalonaca, što je pad u odnosu na 40,2 odsto onih koji su podržali tu ideju u prethodnom istraživanju.

Istraživanje pokazuje i da je 21,9 za "državu u okviru federalne Španije", u odnosu na 19,4 odsto u oktobru, dok je 6,6, odsto stalo u odbranu "regiona", u odnosu na 4,6 odsto u oktobru 2017. godine.

Katalonija je u oktobru prošle godine održala referendum o nezavisnosti. Posle toga je katalonski parlament 27. oktobra proglasio nezavisnost, a španska vlada je zatim raspustila lokalnu vlast i raspisala prevremene regionalne izbore.

Na novim izborima, 21. decembra, stranke koje se zalažu za nezavisnost Katalonije ponovo su osvojile većinu.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...