SMRTONOSNA ZIMA: Od Moskve do Pariza, sibirski ledeni talas seje smrt širom Evrope, 3 umrlo!
Foto: EPA

HARA KONTINENTOM

SMRTONOSNA ZIMA: Od Moskve do Pariza, sibirski ledeni talas seje smrt širom Evrope, 3 umrlo!

Planeta -

Sibirski ledeni talas seje smrt širom Evrope, a opasnost ne prestaje.

Evropa je u nedelju drhtala od zime pošto se ledeni talas iz Sibira postupno proširio čitavim kontinentom odnevši najmanje tri života, jedan u Francuskoj i dva u Poljskoj.

Temperature neobično niske i u Rusiji

Ledeni talas iz Sibira stigao je u nedelju poslepodne do Francuske, gde je temperatura pala na -10 Celzijusovih stepeni, a vetar je pojačavao osećaj hladnoće kao da je -18, javlja služba Meteo France. Tridesetpetogodišnji beskućnik pronađen je mrtav u nedelju ujutro u Valenseu, na jugoistoku zemlje, gde se živa u termometru tokom noći spustila na -3 stepena. Prve informacije navode na zaključak da je umro od hladnoće.

U Poljskoj su se dve osobe smrzle u noći na subotu. U nedelju je temperatura dosegla gotovo -12 stepeni.

U Rusiji je državni meteorološki zavod upozorio da će između 23. i 28. februara zemlju pogoditi “neuobičajeno niske” temperature. Gotovo u čitavoj Rusiji u sledeća tri dana očekuju se mećave.

Fenomen ‘Moskva-Pariz’

U jugoistočnoj Evropi, neuobičajena haladnoća za ovo doba godine očekuje se u Rumuniji, -25 stepeni, kao i u balkanskim zemljama. Škole u Bukureštu neće raditi u ponedeljak i u utorak, a slično je stanje i u trima okruzima na jugu zemlje, gde se očekuju velike količine snega. U središtu Evrope, u Austriji i u Mađarskoj, ali i u Velikoj Britaniji, Italiji i Španiji, vlasti su pozvale stanovnike da se pripreme na dolazak fenomena poznatog kao ‘Moskva- Pariz’, tj. izuzetno hladnog vazduha iz Sibira.

Ledeni talas koji je sa sobom doneo snežne padavine i niske temperature izazvao je širome Evrope prekide u saobraćaju, zatvaranje škola, otkazivanje letova, a u Nemačkoj su najmanje četiri osobe povređene u saobraćajnim nezgodama.

Novi rekord ove zime od minus 27 Celzijusovih zabeležen je na vrhu Cugšpic u Alpima u Nemačkoj, saopštila je danas nemačka meteorološka služba.

U Bremenu je najmanje 10 letova je otkazano zbog snega, u Meklenburg-Zapadna Pomeranija dogodilo se nekoliko saobraćajnih nezgoda zbog leda na putu, a najmanje četiri osobe su povređene.

Niske temperature zabeležene su i na jugu i istoku Nemačke, gde se živa spustila i do minus 15 stepeni.

Na severoistoku Nemačke u pojedinim područjima je zbog obilnih padavina došlo do obustavljanja saobraćaja.

Kurir.rs/ Net.hr/ Tanjug

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) DRAMATIČNO! PARIZ OKOVAN LEDOM: Saobraćaj u haosu, letovi se otkazuju, škole zatvorene!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja