BRUTALNA LIKVIDACIJA UZDRMALA SLOVAČKU: Novinar dobio metak u srce, a njegova devojka u glavu! Policija nudi milion evra za informacije o ubici
Foto: Facebook

BAVIO SE ISTRAŽIVAČKIM NOVINARSTVOM

BRUTALNA LIKVIDACIJA UZDRMALA SLOVAČKU: Novinar dobio metak u srce, a njegova devojka u glavu! Policija nudi milion evra za informacije o ubici

Planeta -

Slovački istraživački novinar, Jan Kucijak, ubijen je zajedno sa svojom verenicom u kući u Velikoj Mači koja se nalazi oko 30 km zapadno od Bratislave. Ubijeni su hicima iz vatrenog oružja.

Šef policije u Bratislavi Tibor Gašpar smatra da ubistvo ima veze sa novinarskim radom Jana Kucijaka jer je ovaj reporter uporno radio na razotkrivanju slučajeva korupcije i poreskih prevara. Radio je za internet-portal aktuality.sk a proučavao je i mahinacije u okruženju vladajuće slovačke stranke Smer. Posebno se bavio aktivnostima poznatih preduzimača koji su, prema njegovim istraživanjima, održavali veze sa vladajućim socijaldemokratama i krugovima organizovanog kriminala.

Kuciaka je zasad nepoznata osoba ubila ispalivši mu hitac u grudi, dok je njegova devojka Martina Kušnirova dobila hitac u glavu.

foto: Facebook/Martina Kušnírová

Pronađeni su kada je policiju alarmirala njihova rodbina, zabrinuta jer im se nisu javljali nedelju dana.

Tragovi na mestu događaja upućuju da je devojka pokušala da se sakrije od svog ubice, za koga se tvrdi da je profesionalac, a za bilo kakve informacije o njemu raspisana je nagrada od milion evra.

Gašpar je dodao da će upotrebiti sve raspoložive snage kako bi našao ubice: „Slovačka još nikad nije doživela ovako besprimeran napad na jednog novinara“.

Oglasili su se i medijski koncerni "Špringer" i "Ringier“ koji su vlasnici pomenutog internet-portala: "Užasnuti smo vešću da su Jan Kucijak i njegova partnerka žrtve atentata. Iako pozadina ubistva još nije potpuno razjašnjena, nameće se sumnja da je zločin povezan sa jednim aktuelnim novinarskim istraživanjem našeg kolege. Ukoliko se pokaže da je ovaj atentat pokušaj da se nezavisna izdavačka kuća odvrati od razotkrivanja korupcije, to će za nas biti povod da još doslednije i savesnije ispunjavamo naš novinarski zadatak".

Robert Fico
Robert Ficofoto: EPA

Slovački ministar unutrašnjih poslova Robert Kalinak raspisao je nagradu od milion evra za one koji budu policiji ukazali na neki važan trag u potrazi za ubicama. Internet-portal nemačkog javnog servisa ARD je javio da je Kucijak bio i deo novinarske ekipe koja je sačinila Panamske papire o poslovanju poreskih oaza širom sveta. Kada je telefonski dobio pretnje, Kucijak se obratio policiji, ali se ništa nije desilo. Tibor Gašpar je sada najavio da će više slovačkih novinara odmah dobiti policijsku zaštitu – pre svega reporteri portala aktuality.sk.

Premijer Robert Fico sazvao je vanredni sastanak s Kalinakom, glavnim državnim tužiocem, glavnim direktorom policije i direktorom obaveštajne službe.

"Ako se dokaže da je ubistvo istraživačkog novinara povezano s njegovim poslom, to bi bio nezapamćen napad na slobodu govora i demokratiju u

Slovačkoj", rekao je Fico.

Sumnjivi biznismeni povezani sa vladajućom strankom

Jedna od poslednjih priča kojom se bavio ticala se kontroverznog slovačkog preduzetnika Marjana Kočnera i njegovih veza sa nekolicinom slovačkih političara.

Kučijak je pisao niz tekstova o utaji poreza i prevarama koje se tiču jednog kompleksa luksuznih zgrada u kojem je stan imao i Kočner, kao i o dugovima kompanije „Real Štúdio K.F.A „ koja je gradila taj kompleks, a sa kojom je biznismen povezan.

Kočner je navodno pretio Kucijaku, nakon čega je novinar prošlog septembra podneo krivičnu prijavu protiv preduzetnika.

Kočner je navodno rekao novinaru da će on iskopati "prljavštinu" o njemu i njegovim bliskim osobama i da će se pobrinuti za to da ovaj nikada više ne nađe posao. Međutim, izgleda da je ostalo na tome i da se policija nije bavila pretnjom.

Kočner je rekao da on nema nikakve veze sa ubistvom novinara i da mu nije pretio.

"To su apsolutne besmislice", rekao je on slovačkoj državnoj televiziji. Kako je dodao kontroverzni biznismen, nije bio u kontaktu sa novinarom "nekih dva - tri meseca".

Izgradnja kompleksa luksuznih stanova je prošle godine bila u centru političkog skandala u Slovačkoj. Tajkun Ladislav Bašternak, koji je jedan od glavnih investitora izgradnje optužen je za utaju poreza. On je kupio sedam stanova za 12 miliona evra, a zatim nepravedno dobio povraćaj PDV-a u vrednosti od dva miliona evra.

Bašternak je privatno blizak sa slovačkim premijerom Robertom Ficom. Ovaj skandal je doveo do velikih protesta prošle godine kada su Slovaci zahtevali da ministar unutrašnjih poslova Robert Kalinak da otkaz, zbog optužbi da mu je Bašternak dao mito. Međutim, Kalinak je i dalje na čelu ministarstva unutrašnjih poslova.

Kucijak je pisao i o nekolicini sumnjivih biznismena čija su se imena pojavila i u Panamskim papirima zbog utaje poreza, kao što je Miroslav Bodor, a koji su povezani sa vladajućom strankom u zemlji.

Međutim, izgleda da je Kucijak naišao na trag i aktivnostima italijanske mafije u zemlji.

Jedan dugogodišnji istraživački novinar koji živi i radi u Bratislavi Tom Nikolson je rekao da je razgovarao sa Kucijakom pre oko nedelju dana u vezi sa slučajem na kojem su obojica radili, a koji se tiče moguće umešanosti italijanske mafije u zloupotrebu fondova Evropske unije u Slovačkoj.

Kucijak je, kako kaže Nikolson, razgovarao i sa italijanskim novinarima kako bi mu potvrdili identitete italijanskih mafijaša koji su aktivni u Slovačkoj.

Vlada Slovačke je saopštila da će platiti milion evra za informacije koje dovedu do hapšenja ubica.

Kurir.rs/DW Foto: Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja