ŠEFOVI DIPLOMATIJA RUSIJE I FRANCUSKE SAGLASNI: Makronova poseta Sankt Peterburgu put ka napretku
Foto: AP/Alexander Zemlianichenko

sastanak u moskvi

ŠEFOVI DIPLOMATIJA RUSIJE I FRANCUSKE SAGLASNI: Makronova poseta Sankt Peterburgu put ka napretku

Planeta -

Poseta francuskog predsednika Emanuela Makrona Rusiji biće, prema rečima ministra spoljnih poslova Francuske Žan Iv Le Drijana, važan temelj za odnose dve zemlje, a prema rečima njegovog ruskog kolege Sergeja Lavrova, ona bi trebalo da dovede do napretka u odnosima.

"Današnji sastanak u skladu je sa pripremama za sastanak na nivou naših predsednika kada predsednik Makron bude došao u posetu Sankt Peterburgu i Moskvi u maju. Ta poseta će biti veoma važan kamen temeljac u našim odnosima, dogodiće se godinu dana posle sastanka u Versaju", rekao je Le Drijan danas na sastanku sa Lavrovim.

To će, kako je rekao, omogućiti "da pokažemo ostvareni napredak u razvoju bilateralnih odnosa u svim oblastima".

Kako podseća ruska agencija, ruski predsednik Vladimir Putin imao je u maju sastanke sa Makronom, a tokom prvog sastanka dvojica predsednika su razgovarala o bilateralnim pitanjima i unutrašnjim problemima, ali i o primirju u Siriji i Ukrajini, situaciju u Libiji i na Korejskom poluostrvu, odnosima između Rusije i Evropske unije i ostalim pitanjima.

"Želimo da omogućimo agendu za pregovore predsednika koja će korespondiorati sa sporazumom iz Versaja o postizanju velikog napretka u našim odnosima. Danas imamo dobru priliku da pregledamo sve ključne unutrašnje probleme detaljno, da osmislimo načine saradnje u najkomlikovanijim pitanjima, uključujući i ona u kojima nam se ponekad stavovi razilaze", rekao je ruski ministar spoljnih poslova Lavrov na sastanku sa Le Drijanom.

Makron će Rusiju posetiti 24. i 25. maja, a planira da učestvuje na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP/Alexander Zemlianichenko

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja