KINA OŠTRO NA TRAMPOVE TARIFE: Nastaće trgovinski haos ako i druge zemlje budu sledile SAD!
Foto: AP

SVE ĆE BITI NARUŠENO

KINA OŠTRO NA TRAMPOVE TARIFE: Nastaće trgovinski haos ako i druge zemlje budu sledile SAD!

Planeta -

Globalna trgovina će biti narušena ako druge zemlje budu pratile primer Sjedinjenih Država, ocenjuje kinesko Ministarstvo spoljnih poslova, povodom najave američkog predsednika Donalda Trampa da će uvesti nove tarife na uvoz čelika i aluminijuma radi zaštite proizvođača u SAD.

Portparolka ministarstva Hua Čunjing je tu ocenu iznela danas na redovnom brifingu za medije dodajući da je Liu He, glavni ekonomski savetnik predsednika Si Đinpinga, juče imao konstruktivan razgovor o ekonomskim pitanjima sa zvaničnicima SAD-a u Vašingtonu.

Tramp je objavio sinoć da će SAD uvesti visoke tarife na uvoz čelika i aluminijuma, precizirajući da će tarifa na uvoz čelika biti 25 odsto, dok će na aluminijum biti deset odsto. Mere će biti na snazi duži vremenski period, a počeće da se primenjuju već sledeće nedelje.

Američki predsednik je na Tviteru napisao da su "industrija čelika i aluminijuma desetkovane zbog nefer trgovine i loše politike koja je vođena decenijama i da druge zemlje ne smeju više da iskorišćavaju Ameriku, njene radnike i kompanije".

Američki predsednik je na sastanku rekao da su trgovinski sporazum NAFTA i Svetska trgovinska organizacija katastrofalni za SAD i da je "uspon Kine direktno povezan sa otvaranjem Svetske trgovinske organizacije". On nije objavio detalje o tome koje će zemlje biti pogođene novim tarifama. SAD je u 2017. godini skoro polovinu količine čelika uvezla iz Kanade, Brazila,

Južne Koreje i Meksika, dok je kineski čelik činio manje od 2,0 odsto ukupnog američkog uvoza.

EU je, reagujući na tu najavu, saopštila da će odlučno izaći sa kontramerama protiv SAD, nazvavši restrikcije u trgovini čelikom i aluminijumom "drastičnom intervencijom" kojom se štiti američka industrija.

"Mi duboko žalimo zbog ovog koraka, koji predstavlja drastičnu intervenciju za zaštitu američke industrije i nije zasnovan na bilo kakvom opravdanju vezanom za nacionalnu bezbednost", saopštio je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Kurir.rs/Tanjug Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kad ti Tramp nadene nadimak!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track