Najnovije vesti

PLAĆAJU JE 392 EVRA: Švajcarci izlaze na referendum o ukidanju TV pretplate
Foto: Profimedia

GLASANJE

PLAĆAJU JE 392 EVRA: Švajcarci izlaze na referendum o ukidanju TV pretplate

Planeta

Švajcarci u nedelju izlaze na referendum o ukidanju televizijske pretplate, a posledica bi mogla da bude ukidanje jedine nacionalne Radio-televizije (SSR), koja emituje na četiri jezika.

U Švajcarskoj, zemlji sa 8,4 miliona stanovnika, televizijska pretplata je jedna od najskupljih u Evropi i iznosi 392 evra.

U nekim evropskim zemljama, na primer u Španiji, TV pretplata i ne postoji, u Holandiji i još nekim državama je ukinuta, a u Belgiji je pred nestankom.

Glasanje o TV pretplati budno će se pratiti u sedištu federalne vlade jer 75 odsto budžeta SSR dolazi baš iz tog izvora. Švajcarska Radio-televizija emituje na četiri službena jezika, a koriste je i 21 radio-stanica i 13 regionalnih televizija koje ispunjavaju uslove javnog servisa.

Od ishoda ovog referenduma zavisi 13.500 radnih mesta u SSR, koja će morati da se ugasi ako se građani izjasne protiv TV pretplate.

"Bez pretplate je nemoguće da mala četvorojezična zemlja kao što je Švajcarska ima audio-vizuelnu ponudu koja bi makar delimično ispunjavala uslove javnog servisa kao sada", rekao je portparol SSR, Danijel Štajner.

foto: Profimedia

Inicijator ovog glasanja je omladina Liberalno-radikalne stranke, čiji je adut da će novac koji će građani uštedeti od ukidanja pretplate omogućiti oslobađanje "ogromne kupovne moći", koja će se ponovo investirati u ekonomiju. Reč je o novoj generaciji "milenijalaca", koja je odrasla uz internet i njegove video-platforme i ne mari mnogo za tradicionalnu televiziju. Ali njihova ideja oduševila je i Demokratski savez centra, glavnu švajcarsku stranku, koja ih podržava.

Međutim, ankete pokazuju da su mnogi Švajcarci protiv ukidanja pretplate. U odbranu postojeće nacionalne Radio-televizije stali su mnogi poznati političari, sportisti, umetnici, čak i bankari.

Kurir.rs/Večernji list

Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...