Najnovije vesti

(VIDEO) BEZ DIPLOME DO MILIJARDI DOLARA: Pet bogataša koji nisu imali ni srednju školu, ali su postali kraljevi biznisa
Foto: Vikipedija

uspeh

(VIDEO) BEZ DIPLOME DO MILIJARDI DOLARA: Pet bogataša koji nisu imali ni srednju školu, ali su postali kraljevi biznisa

Planeta

Uverljivo najbogatiji Amerikanac svih vremena je industrijalac, naftni magnat i filantrop Džon D. Rokfeler.

Ovo je lista svetskih bogataša kojima visoko obrazovanje i diploma nisu bili potrebni  za uspeh.

Ne samo da nisu završili fakultete, oni nemaju ni završenu srednju školu. Ipak postali su uspešni biznismeni i milijarderi:

1. Džon D. Rokefeler

Uverljivo najbogatiji Amerikanac svih vremena industrijalac, naftni magnat i filantrop Džon D. Rokefeler (1839 - 1937) osnivač kompanije Standard Oil koji je pohađao gimnaziju i nekoliko kurseva knjigovodstva pre nego što je napustio školu sa 16 godina. Tada se zaposlio kao pomoćni knjigovođa.

2. Henri Ford

Sin irskog imigranta Henry Ford (1863 - 1947) je već kao dete bio je strastveni mehaničar. Sa samo 15 godina Ford je presložio satove svojih prijatelja i komšija nekoliko puta, pa je stekao reputaciju popravljača satova.

Sa 16 godina napustio je porodičnju farmu i preselio se u Detroit. Tamo je prvo postao šegrt u prodavnici mašina, a kasnije i glavni inženjer u kompaniji Tomasa Edisona.

3. Amansio Ortega

Vlasnik modnog brenda Zara, Španac Amancio Ortega je napustio školu  sa 14 godina kako bi počeo da zarađuje i tako pomogne siromašnim roditeljima koji su osim njega imali još troje dece. Prvi posao je našao u lokalnoj krojačnici Gala.

4. Kirk Kerkorian

Sin jermenskih imigranata umro je prošle godine u 98. godini. Školu je napustio u osmom razredu kako bi postao amaterski bokser. U tome je čak bio dosta uspešan. U Drugom svjetskom ratu je bio ratni pilot. Jedan je od ljudi koji su stvorili Las Vegas, a smislio je i velike turističke destinacije širom sveta.

5. Fransoa Pino

Vlasnik brendova Samsonajt, Pume, Guči, aukcijske kuće Kristi, Francuz Fransoa Pino (79) napustio je privatnu školu kad mu je bilo tek 11 godina jer su se deca rugala njegovom skromnom poreklu.

Kurir.rs/Poslovni.hr

Foto: Vikipedija

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...