(VIDEO) DRUGI VIJETNAM: Nove procene američkih žrtava u ratu sa Severnom Korejom šokirale američke generale
Foto: Profimedia

ratne igre

(VIDEO) DRUGI VIJETNAM: Nove procene američkih žrtava u ratu sa Severnom Korejom šokirale američke generale

Planeta -

Čak 10.000 američkih vojnika bilo bi ranjeno ili ubijeno u prvim danima potencijalnog rata sa Severnom Korejom, dok bi civilne žrtve mogle dostići cifru od 100.000, navodi se u nedavnoj vojnoj proceni SAD o budućem sukobu na poluostrvu.

Procena žrtava bila je jedna od nekoliko koje su napravljene tokom virtuelnog rata u Pentagonu u kome je učestvovalo nekoliko viših oficira uključujući načelnika Generalštaba vojske SAD Marka Majlija i šefa američke komande za specijalne operacije generala Tonija Tomasa. Virtuelni rat koji je vođen iz štaba na Havajima jasno je ukazao na velike žrtve u potencijalnom ratu sa Severnom Korejom.

"Brutalnost ovoga rata nije do sada viđena u vojsci", navodi general Majli, nakon što je video rezultate vežbe. Rezultati ove vežbe su došli u vreme kada Bela kuća nastavlja da podiže tenzije u regionu, naglašavajući činjenicu da sve opcije - uključujući i vojnu akciju - ostaju u opticaju nastojanju da se ograniči nuklearna ambicija Pjongjanga.

Zvaničnici u Trampovoj administraciji su predložili niz nejednakih, preventivnih udara koji su nazvali opcijom "krvavog nosa" da bi prisilili Pjongjang da ubrza svoje postupke. Dobra volja koja je nastala između Pjongjanga, Seula i Sjedinjenih Država kao posledica nedavnih Olimpijskih igara podstakla je Trampa da predloži svojoj administraciji da bude otvorena za neku vrstu razgovora s režimom Severne Koreje. I pored toga, Vašington namerava da održi vojne vežbe u regionu, uprkos tvrdnjama Pjongjanga da bi takav potez mogao da ponovo zahhladni odnose dve zemlje, posle otopljavana tokom Olimpijade.

Zvaničnici u Pjongjangu upozorili su da će bilo koja vojna vežba koja će se desiti nakon takmičenja u Pjongčangu u Južnoj Koreji "ozbiljno ugroziti teško postignutu atmosfera pomirenja i saradnju između severa i juga".

Kurir.rs/Vašington tajms

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) ČETVOROGODIŠNJE DETE NOVA ŽRTVA BOGINJA! Brnabićka uputila jasan apel svim roditeljima!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track