(VIDEO) BOKS MEČ VREDAN ŽIVOTA: U Aušvicu je umiralo na hiljade ljudi, ali je on preživeo najsuroviju torturu
Foto: Twitter Printscreen

Trijumf duha

(VIDEO) BOKS MEČ VREDAN ŽIVOTA: U Aušvicu je umiralo na hiljade ljudi, ali je on preživeo najsuroviju torturu

Planeta -

Nacistički logor Aušvic bio je mesto ogromnog stradanja i patnje za milione ljudi u kome su svakoga dana život gubile hiljade nevinih žrtava Hitlerovog režima. Ipak, lični pakao koji je proživljavao Salamo Arouč bio je naročito jeziv.

Salamo Arouč bio je Jevrejin iz Grčke koji se profesionalno bavio boksom. Bio je šampion te zemlje u srednjoj kategoriji 1938. godine i šampion čitavog Balkana naredne godine. Menadžeri su ga reklamirali kao "nepobedivog", a činilo se da je Arouč to zaista i bio jer nije izgubio nijedan takmičarski meč.

A onda je došao Drugi svetski rat... Salamo i cela njegova porodica 15. maja 1943. stigli su u Aušvic.

"Stajao sam celu noć potpuno go. Nacisti su nas onda polili vodom, dezinfikovali, obrijali nam glave i utisnuli brojeve na naše podlaktice", sećao se kasnije Salamo.

Uskoro, komandant kampa je pitao da li je neko od zarobljenika bokser. Ne sluteći ništa, Salamo je podigao ruku.

Nakon toga, Salamo je bio primoran da se dva ili tri puta nedeljno bori protiv drugih logoraša tokom mečeva organizovanih za zabavu nacista. Ulog je bio - život!

Logoraš koji bi izgubio odmah bi bio poslat u gasnu komoru ili streljan na licu mesta. Pobednik bi bio oslobođen teškog rada i dobijao je ekstra porciju hrane... i tako do sledećeg meča.

Salamo je preživeo tako što je pobedio 208 drugih boraca!

Nakon što su Saveznici oslobodili Aušvic Salamo je krenuo u potregu za svojom porodicom samo da bi otkrio da su svi ubijeni.

Tragajući za rođacima upoznao je Martu Ječel, devojku iz njegovog rodnog kraja koja je takođe preživela Holokaust. Nemajući želju da se vrati u domovinu, oboje su emigrirali 1948. u tek formirani Izrael.

Nakon rata Salamo je držao motivacione govore i ohrabrivao ljude da pričaju o svom iskustvu tokom rata. Njegov nepobediv niz izgubio je u junu 1955. kada ga je nokautirao italijanski bokser Amleto Falćineli. Bio je to jedini poraz Salamo Arouča.

Salamo i Marta su se na kraju venčali. Imali su 4 dece, a kada je 2009. u 86 godini preminuo Salamo Arouč je iza sebe ostavio i 12 unučića. Na osnovu njegovog života snimljen je film "Trijumf duha".

Kurir.rs/Dnevno

Foto: Twitter Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track