HOĆE DA POMIRE KIMA I TRAMPA: Delegacija Južne Koreje stigla u Pjongjang
Foto: EPA

razgovori o razoružanju

HOĆE DA POMIRE KIMA I TRAMPA: Delegacija Južne Koreje stigla u Pjongjang

Planeta -

Visoka delegacija Južne Koreje stigla je danas u Pjongjang u dvodnevnu posetu u čijem fokusu bi trebalo da bude poboljšanje odnosa i rešavanje krize oko severnokorejskog nuklearnog programa.

Desetočlana delegacija koju predvodi Čung Eui-jong, savetnik za nacionalnu bezbednost i specijalni izaslanik predsednika Mun Džae-ina, sastaće se i sa severnokorejskim predsednikom Kim Džong-unom.

Pre polaska, Čung je novinarima rekao da će Severu preneti da se Mun nada nuklearnom razoružanju Severne Koreje i stalnom miru na Korejskom poluostrvu.

foto: EPA

U delegaciji se nalazi i šef obaveštajne službe Južne Koreje Suh Hun.

Severna Koreja i SAD su obe izrazile želju da sednu za pregovarački sto, ali je američki predsednik SAD Donald Tramp istakao da Pjongjang treba prvo da se razoruža.

Sa druge strane, Pjongjang tvrdi da nikada neće odustati od nuklearnog naoružanja uprenog protiv neprijateljstva SAD i da neće pristati na razgovore pred koje se postavljaju uslovi.

Južna Koreja je ranije najavila da planira da pošalje specijalnog izaslanika u Severnu Koreju kao odgovor na poziv severnokorejskog lidera Kim Džong-una.

Zimska Olimpijada održana u Južnoj Koreji dala je podsticaj angažovanju dve Koreje posle više od godinu dana rastućih tenzija oko nuklearnog raketnog programa Pjongjanga.

Kurir.rs/Beta Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track