Najnovije vesti

ŽESTOKE RACIJE U BRISELU: 8 uhapšenih u Molenbeku, DŽIHADISTIČKOM CENTRU EVROPE!
Foto: Reuters / Yves Herman

u nizu pretresa

ŽESTOKE RACIJE U BRISELU: 8 uhapšenih u Molenbeku, DŽIHADISTIČKOM CENTRU EVROPE!

Planeta

U briselskom kvartu Molenbek uhapšeno je osam osoba u nedelju posle niza pretresa izvršenih po naređenju belgijskog tužilaštva za terorizam, saopštilo je danas tužilaštvo.

Istražitelji su sumnjali da se priprema napad, rekao je izvor blizak istrazi čime je potvrdio pisanje belgijskog dnevnika Dernjer er (La Derniere Heure).

 

Briselsko tužilaštvo nije dalo nikakve naznake o tome kakve sumnje su dovele do hapšenja. Kako se navodi ovaj slučaj nema veze s napadima u Parizu 13. novembra 2015. ili u Briselu 22. marta 2016, navelo je tužilaštvo.

Osam osumnjičenih odvedeno je na saslušanje kod istražnog sudije koji će tokom dana odlučiti da li će ih optužiti i da li će ih zadržati u pritvoru, dodao je taj izvor.

U okviru terorističkog predmeta sedam pretresa sprovedeno je juče u Belgiji, od kojih četiri u kvartu Molenbek, odakle su svi uhapšeni i tri u flamanskoj oblasti u mestima Malen i Gramon. Tužilaštvo je navelo da nije nađen nikakav eksploziv.

 

U Molenbeku, predgrađu Brisela, živi veliki procenat stanovnika marokanskog porekla, i važi za bazu međuarodnog ekstremizma.

Iz tog kvarta potiče više učesnika u napadu na Pariz iz 2015. kada je ubijeno 130 ljudi, među kojima i Salah Abdeslam, jedini član grupe napadača koji je još živ. Abdeslam, francuski ekstremista poreklom iz Maroka uhapšen je 18. marta 2016. godine u Molenbeku.

 

Istrage o napadima u Parizu i Briselu ukazale su da je jedna francusko-belgijska ćelija stoji iza njih. Logistička organizacija napada, za koji je odgovornost preuzela Islamska država, velikim delom je izvedena na belgijskoj teritoriji.

 

Kurir.rs / Beta

Foto: Reuters / Yves Herman

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

(KURIR TV VESTI) BEOGRAD ČEKA NOVOG GRADONAČELNIKA!

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...