SUKOB NAJVIŠIH ZVANIČNIKA SLOVAČKE ZBOG UBISTVA NOVINARA: Premijer optužuje predsednika za destabilizaciju
Foto: EPA

posle poziva na prevremene izbore

SUKOB NAJVIŠIH ZVANIČNIKA SLOVAČKE ZBOG UBISTVA NOVINARA: Premijer optužuje predsednika za destabilizaciju

Planeta -

Slovački premijer Robert Fico optužio je danas predsednika Andreja Kiske za destabilizaciju situacije u zemlji, posle ubistva istraživačkog novinara Jana Kucijaka i njegove verenice.

U obraćanju na televiziji, Fico je rekao da "nema sumnje" da je Kiska prešao granicu kada je pozvao na promene u vladi i prevremene izbore kao bi se rešila "ozbiljna politička kriza" u zemlji.

On je, takođe, nagovestio da je moguće da je milijarder Džordž Soroš na neki način umešan u destabilizaciju zemlje.

Kiska je u nedelju rekao da će tražiti razgovore sa strankama i pozvati na formiranje nove vlade ili raspisivanje prevremenih izbora kako bi se obnovilo javno poverenje posle ubistva istraživačkog novinara koje je uzdrmalo tu zemlju.

Kiska, koji nema formalna ovlašćenja da obori trostranačku vladu, objasnio je da bi prva opcija bila "opsežna i suštinska rekonstrukcija vlade koja ne bi polarizovala društvo".

Druga opcija bi, naveo je, podrazumevala izbore vremenski usklađene s regionalnim izborima na jesen, što bi iziskivalo podršku tri petine poslanika.

Fico je odbacio predloge predsednika za rešenje političke krize u zemlji navodeći da je za bilo kakvu promenu u aktuelnoj koalicionoj vladi, sastavljenoj od tri stranke, neophodno odobrenje članova koalicije.

Napomenuo je i da se predsednik tu ništa ne pita, preneo je AP.

On je dodao da predlozi predsednika negiraju rezultat parlamentarnih izbora 2016.

Istraživački novinar Jan Kucijak ubijen je prošle nedelje. Kucijakovo telo i telo njegove devojke Martine Kusnirove pronađena su 25. februara u njihovoj kući.

U poslednjoj nezavršenoj priči, Kucijak je pisao o uticaju italijanske mafije u Slovačkoj i njenim mogućim vezama sa ljudima bliskim slovačkom premijeru Robertu Ficu.

Hiljade ljudi marširalo je u petak Bratislavom i ulicama drugih slovačkih gradova u ime podrške Kucijakovom istraživanju o sumnjivim mafijaškim vezama između italijanskih biznismena u istočnoj Slovačkoj.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja